Hlavní obsah

Češi jdou do zápasu, který devět let nevyhráli. Tahle Kanada se ale porazit dá

Foto: ČTK

Kanadský brankář Matt Murray.

Reklama

Hokejisté hrají semifinále se soupeřem, kterého devět let nedokázali porazit. Na letošní mistrovství světa ale Kanada přijela s týmem, který není tak silný jako dřív. Šance reprezentace na medaili se tím zvyšují.

Článek

„Jsme připraveni. Cítím z mužstva sílu,“ řekl asistent trenéra Robert Reichel. Sebevědomá slova? Ne. Češi si v zápase, který jim může zajistit medaili z mistrovství světa, jednoduše věří.

To rozhodně nebývalo v minulých letech zvykem. A to nejen proto, že jich Češi zas tak moc nehráli.

Jednoduše se jim v nich nedařilo: To poslední vyhráli v roce 2010. Ve stejném roce také na mistrovství světa dokázali naposledy porazit dnešního soupeře – Kanadu.

Před branami finále pak skončili v roce 2012 v Helsinkách (prohra se Slovenskem 1:3), o dva roky později v Minsku (prohra s Finskem 0:3) a naposledy i před čtyřmi lety v Praze (prohra s Kanadou 0:2). A právě za Prahu by se teď hokejisté chtěli pomstít.

„Měli štěstí v zápase se Slovenskem i v zápase se Švýcarskem. Je vidět, že současná Kanada je hratelná. Checeme ji porazit, protože rozhodně nemáme postupem přes čtvrtfinále hotovo. Věřím, že si můžeme dojít až pro zlato,“ prohlásil před utkáním centr elitní formace Dominik Simon. Sám poslední semifinálovou bitvu pamatuje.

Zatímco tehdy Kanaďané přivezli na šampionát neporazitelný supertým v čele se Sidney Crosbym, její letošní nominace co do hvězdných jmen až tak velkou hrůzu soupeřům nenahání. Největší osobnost výběru John Tavares se totiž zranil ještě před startem turnaje a musel tým opustit.

Nepřesvědčivé výsledky Kanaďanů

Ani na samotném šampionátu zatím Kanaďané nepůsobí tak přesvědčivě, jak jsme od nich bývali zvyklí. Simon správně připomněl dva zápasy, kdy měli vzdor papírovým předpokladům Severoameričané hodně na mále. Zápas v základní skupině se Slovenskem, kde by případná ztráta bodů tolik nebolela, dokázal Mark Stone rozhodnout až dvě vteřiny před koncem.

A v semifinále by dnes Kanaďané vůbec nemuseli být, kdyby Damon Severson neposlal puk do sítě v posledních setinách zápasu a nevyrovnal na 2:2. Televizní grafika ukázala, že puk přešel brankovou čáru 0,4 vteřiny před závěrečnou sirénou. Podle oficiální časomíry to bylo dokonce 0,073 vteřiny. Zní to skoro neuvěřitelně.

„I když to nejsou takové hvězdy, tak každý hráč má velkou kvalitu. Umí se doplňovat navzájem, hrajou rychlý fyzický hokej, ale to umíme také. A umíme se stmelit, jsme suprová parta,“ zdůrazňuje Simon.

Dopoledního rozbruslení se zúčastnil celý tým. Do zápasu by měl znovu v brance nastoupit Patrik Bartošák.

Semifinále se hraje dnes v 19:15. A celá republika bude na nohou. Utkání bude v přímém přenosu před zraky až patnácti tisíc lidí vysíláno také v Praze na Staroměstském náměstí.

Česká republika uspořádá hokejové mistrovství světa v roce 2024. Volba na kongresu IIHF v Bratislavě byla jen formalitou. Podívejte se, co řekl šéf Českého hokeje Tomáš Král.Video: Seznam Zprávy

„To je pojem! Jestliže ti lidé přijdou na Staromák koukat na hokej, něco už to pro ně musí znamenat. Uděláme všechno pro to, abychom medaili získali. Pevně věřím, že jsme ještě neskončili a máme fanouškům co ukázat,“ slíbil Dominik Kubalík.

Všichni fanoušci i hokejisté touží po jediném: Aby to nesnesitelně dlouhé čekání skončilo.

Už je to sedm let, co z mistrovství světa přivezl český hokejový tým medaili naposledy. Dnešní případná výhra by mu zajistila postup do nedělního finále. A tedy jistotu minimálně stříbra.

Byl by to obrovský úspěch.

Online přenos Česko – Kanada na MS v hokeji >

Aktualizovaný přehled ze zápasu Česko – Kanada >

Reklama

Doporučované