Hlavní obsah

Češi jsou manipulovatelní. Nedivím se, že se bojí, říká režisér Václav Marhoul

Můj film je hlavně pro světové publikum, ne pro Čechy, říká o svém posledním snímku režisér Václav Marhoul.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Spousta lidí Nabarvené ptáče asi nedokouká, předvídá režisér Václav Marhoul reakce diváků na jeho poslední vznikající snímek.

Článek

Kritici se už při avizovaném začátku natáčení shodovali, že udělat film podle světového bestselleru polsko-amerického spisovatele Jerzyho Kosińského nebude snadné. „Je to o krutosti a strachu, ale pro mě o tomhle ten příběh primárně není,“ říká Marhoul.

Nabarvené ptáče vypráví o dětství malého židovského chlapce, který se osamocený protlouká válečnou východní Evropou. Marhoul na snímku pracuje devět let a přiznává, že nečekal, jak se téma nesnášenlivosti a xenofobie stane kvůli migrační krizi aktuální v Evropě i Česku.

Sedmapadesátiletý filmař v rozhovoru také popisuje, proč kvůli natáčení s desetiletým Petrem Kotlárem najali i psychologa a dětskou koučku. Jak malý hlavní hrdina zvládá násilné filmové scény a proč bylo zatím nejsložitější natáčení na Ukrajině? Marhoul ve videu nahoře také popisuje, že získat práva na film nebylo vůbec snadné.

Nabarvené ptáče má rozpočet přes 160 milionů korun a v českých kinech se má objevit za dva roky.

Reklama

Doporučované