Hlavní obsah

Češi jsou v práci nespokojení. Třeba i proto, že je nikdo nepochválí

Letní ráno: Průzkum společnosti Behavio ukazuje nespokojenost Čechů v práci. Lepší pracovní podmínky a hodnocení firmám ušetří miliony.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Z průzkumu společnosti Behavio mezi tisícovkou zaměstnaců vyplynulo, že pouhých 13 procent Čechů je zapálených do své práce. Důvod? Mají pocit, že je firmy vnímají jen jako výrobní prostředky a neberou v úvahu jejich potřeby.

Článek

Průzkum společnosti Behavio probíhal na jaře letošního roku. Přes tisíc českých zaměstnanců odpovídalo v online dotaznících na to, jak to podle nich ve firmách a na pracovištích funguje. Šetření mělo ukázat, co zaměstnance motivuje a co podle nich vytváří příjemné pracovní prostředí.

„Nikdo vám do očí neřekne, že je v práci nespokojený, protože ho už několik týdnů nepochválil nikdo z kolegů. Ale v těch datech to potom vidět je,“ říká ekonom společnosti Behavio Lukáš Tóth.

Z nashromážděných dat lze vyčíst, že je velký rozdíl mezi spokojeností a radostí z práce. Dvě třetiny lidí jsou v práci částečně spokojeny. Radost z práce má však jen 13 procent zaměstanců. Podle průzkumu je důležitý dobrý plat, ale sám o sobě nestačí. Lidem podkle Tótha chybí pocit vlastní užitečnosti, chtějí, aby někdo odvedenou práci viděl a pochválil je za ni.

„Ukazuje se, že stačí hodně málo, aby se lidem v práci líbilo. Ať už jsou to pochvaly, vztahy na pracovišti nebo dobré zadávání práce,“ míní Lukáš Tóth.

Spokojení zaměstanci by navíc vydělaly firmám v Česku o 200 miliard korun víc. Jde o ekonomickou kalkulaci. Číslo vychází ze studií ekonomů z Oxfordu, kteří propočetli, co by se stalo s tuzemskými firmami, kdyby se spokojenost jejich zaměstnanců zvýšila o čtvrtinu.

„Ta spokojenost je jasně spojitelná jak s produktivitou zaměstnanců, tak s tím, do jaké míry odcházejí. Ale i třeba se spokojeností zákazníků. Anebo s tím, jestli zaměstmanci vydrží ve firmě i v krizi,“ říká Tóth.

Celý rozhovor o spokojenosti Čechů v práci najdete ve videu v úvodu článku.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované