Hlavní obsah

Češi kontrolují mobil v práci každých 18 minut. Lákají je sociální sítě i komunikační aplikace

Češi v práci kontrolují mobilní telefon každých 18 minut.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Češi kontrolují svoje mobilní telefony v práci stále častěji, průměrně každých 18 minut. Loni byl interval o tři minuty delší. Vyplývá to z analýzy společnosti truconneXion.

Článek

Češi kontrolují svůj mobil podle expertů v práci stále častěji. V průměru se na displej mobilního telefonu podívají každých 18 minut, oproti loňsku se tedy interval o tři minuty zkrátil. Analýzu společnost provedla na vzorku 2000 zaměstnanců.

Každý den během pracovní doby lidé zkontrolují telefon 52krát, loni 46krát. Manipulace s telefonem jim zabere jednu hodinu a 42 minut denně. „To je o osm minut více než loni v říjnu. Celkově se zvyšuje čas strávený kontrolou došlých zpráv, statusů či novinek zpravodajských serverů,“ uvedl Martin Hnízdil ze společnosti truconneXion.

Od práce rozptylují především chytré telefony

Chytré telefony nabízejí řadu způsobů, jak se na pracovišti rozptýlit. A zaměstnanci toho hojně využívají. Z analýzy vyplývá, že potenciál chytrých telefonů spíše lidem čas bere, než aby jej šetřil. Příval zpráv a různých funkcí je vyrušuje z práce nebo poskytuje lákavou příležitost pro lelkování.

„Ze všech využívaných funkcí představuje telefonování pouze 12 procent a jeho podíl, stejně jako u klasických SMS zpráv, každoročně klesá ve prospěch komunikačních aplikací typu Skype, WhatsApp či Facebook Messenger. Patrný je nárůst času stráveného na sociálních sítích, větší konzumace multimediálního obsahu a různých aplikací,“ dodal Hnízdil.

Podíl chytrých mobilů neustále roste. Z 1,9 miliardy telefonů, které by se měly prodat v příštím roce, bude podle analytické firmy Gartner 1,6 miliardy smartphonů.

Reklama

Související témata:

Doporučované