Hlavní obsah

Češi kvůli chřipce šílí po citronech. Jeden den epidemie stojí republiku deset miliard korun

Chřipka kromě nemocných dopadá i na české firmy, přicházejí o miliardy korun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku stálé přibývá lidí s chřipkou. Dopadá to především na firmy, kdy nemocní zaměstnanci zůstanou doma. Firmy v Česku kvůli tomu přijdou každý den o zhruba deset miliard korun.

Článek

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek Seznamu řekl, jaké finanční důsledky má chřipková epidemie pro tuzemské firmy.

„Pokud propukne chřipková epidemie a pracující populace je zasažena určitými ztrátami a zaměstnanci musí zůstat doma, potom všechny firmy dohromady přicházejí denně zhruba o deset miliard korun,“ popsal důsledky chřipky ekonom Marek.

Chřipka zasáhla také odvětví nákupu potravin. Internetové e-shopy registrují nárůst nákupu ovoce a zeleniny. Prodeje někde vzrostly dvojnásobně. Lidé přes internet nejčastěji nakupují citrony, pomeranče nebo granátová jablka. Objednávky často tvoří také čerstvé šťávy a další zboží, které posiluje imunitu.

Za poslední dva týdny stoupl počet nemocných chřipkou v Praze téměř o polovinu. Nemocnice v krajích zakazují návštěvy. Například v Liberci, v Karlových Varech nebo v České Lípě.

Reklama

Doporučované