Hlavní obsah

Češi mají extázi rádi. Užívají ji i vyrábí ve velkém

 

Reklama

Žebříčku tuzemských drog sice vévodí marihuana a pervitin, extáze má ovšem hned třetí místo. Z Česka se jí také hodně pašuje do ciziny.

Článek

V drogové mapě Evropy září u užívání MDMA Česká republika tmavě zelenou. Snadno by mohlo dojít k mýlce. Mapa Evropského monitorovacího centra pro drogy a závislosti tmavou zelenou vyznačila státy, kde se droga užívá nejvíc.

Společně s Českem jsou tmavě zelené také ostrovy Spojeného království, Nizozemsko nebo Bulharsko.

Odhaduje se, že 2,1 milionu mladých Evropanů ve věku 15– 34 let užilo extázi v posledním roce.

Podle statistik Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti pak tuzemští konzumenti drog spolykali víc než milion kusů „éčka". V předchozích letech ještě víc.

Foto: Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti (www.drogy-info.cz)

Vývoj spotřeby vybraných drog v ČR v letech 2003-2013.

Podobně to vypadá také s výrobou drogy.

Česko je především evropská velmoc ve vaření i konzumaci pervitinu. Během let 2009 – 2013 tu bylo odhaleno skoro 1500 laboratoří, kde se „perník“ vařil, v Německu například 61, v Rakousku 21.

Ve velkém se z Česka vozí ovšem i MDMA.

Dokládá to i nový případ z Austrálie. Tamní policie dnes oznámila, že zadržela historicky čtvrtou největší zásilku chemikálie MDMA, která se používá k výrobě extáze. Droga, která by se na černém trhu prodala za zhruba 145 milionů dolarů, pocházela údajně z České republiky.

Policie našla 1,2 tuny MDMA, což odpovídá 4,1 milionu tablet extáze. Chemikálie byla skryta v rolích hliníkových fólií. V souvislosti s tím policisté zatkli dva Poláky.

Reklama

Související témata:

Doporučované