Hlavní obsah

Češi mají v mobilech a tabletech třetí nejdražší internet. Brusel zvažuje zásah

Duel: Náměstek ministra průmyslu Ondřej Malý versus zástupce mobilních operátorů Jiří Grund.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Duel o tom, proč se čeští operátoři brání snižování cen za data a nechtějí pro lidi uvolnit ani neomezené datové tarify.

Článek

Česko je podle poslední studie Evropské komise třetí v pořadí nejdražších dat pro mobilní telefony a tablety v Evropě. I když se tuzemští operátoři brání, že průzkum vychází ze starých čísel a jejich nabídka se od té doby změnila, situace není pro zákazníka nijak růžová.

Za datové balíčky se stále platí stovky korun měsíčně. A šance na změnu je v nedohlednu. Situace dospěla tak daleko, že regulaci českého trhu zvažuje přímo Evropská komise, která si vyžádala od tuzemských úřadů podklady, aby zjistila, proč je na tom Česko, jak je. Pokud by k zásahu přistoupila, šlo by o evropský unikát.

Ještě jedna věc může český mobilní trh změnit – vstup dalšího operátora. Ten by mohl vzejít z aukce kmitočtů už příští rok a hned další by mohl začít fungovat. Jediná možnost, jak s trhem pohnout, je to i podle předsedy Českého telekomunikačního úřadu.

O tématu tuzemských telekomunikací a mobilních operátorů v Duelu Televize Seznam diskutovali náměstek ministra průmyslu o obchodu Ondřej Malý a ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Reklama

Doporučované