Hlavní obsah

Češi milují letní festivaly: Alespoň na jeden za rok vyrazí asi dvě třetiny z nich

O hudebních festivalech s publicistou Honzou Dědkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Letošní festivalová sezona je v plném proudu. Některé tuzemské hudební svátky už mají několikaletou tradici, z malých lokálních festivalů se za pár let staly akcemi, které interpreti i za hranicemi České republiky znají a rádi na nich vystupují. I přesto se největší hudební star současnosti stále pořadatelům do Česka přivážet tak úplně nedaří. Chybí peníze a překážkou je i velká konkurence už zavedených festivalů.

Článek

Více kapel často zvučných jmen na jednom místě, skvělá atmosféra, bohatý doprovodný program – to jsou hlavní důvody, proč Češi milují jarní a letní festivaly. Ročně alespoň jeden z nich navštíví 65 procent Čechů, podle šetření agentury NMS Market Research v loňském roce. Na hlavní stage vystupují největší hvězdy a na těch vedlejších začínající a třeba ještě ne tolik známé kapely a zpěváci.

V Česku se každoročně koná několik desítek festivalů – přesto se každým rokem objeví i nějaký nový. Prosadit se ale v nabité konkurenci není vůbec jednoduché. „Loni to zkusil Igor Rattaj s festivalem Aerodrom, kousek za Prahou, měl tam podle mě zajímavou nabídku kapel a letošní ročník není. Vím, že na Aerodrom zkoušeli Eminema, nabízeli mu čtyři miliony dolarů a on dal nakonec přednost dánskému festivalu Roskilde,” vysvětluje nelehkou pozici začínajících českých pořadatelů hudební publicista Honza Dědek.

Největší tuzemské festivaly 2019

14.-16. 6. Votvírák (Milovice)

15. 6. Oldies Festival (Ostrava)

21.-22. 6. Metronome Festival (Praha-Výstaviště)

4.-6. 7. Rock for People (Hradec Králové)

12. 7.- 24. 8. Hrady CZ (např. Točník, Kunětická hora, Švihov, Veveří, Bouzov)

17.-20. 7. Colours of Ostrava (Ostrava)

25.-27. 7. Sázavafest (Světlá nad Sázavou)

1.-3. 8. Let It Roll (Milovice)

15.-17. 8. Hip Hop Kemp (Hradec Králové)

Některé hvězdy se podle něj festivalům vyhýbají. Volí raději sólové turné a na něm divákům představí vlastní, často megalomanskou show. Jen výjimečně se tak z českých interpretů na festivalu objeví třeba Kabát nebo Lucie.

Ze současných českých hudebních akcí pak mezinárodní srovnání snese podle jeho slov jen ostravský festival Colours.

„Ten se blíží těm celosvětovým, nebo aspoň evropským. Jinak těm velkým zahraničním se dá velmi těžko přiblížit. Když si vezmete nejznámější evropský festival Glastonbury, tak ten je vyprodaný půl roku dopředu. Neseženete na něj jediný lístek dokonce ještě v době, kdy není známé jediné jméno,” dodává Honza Dědek.

Pozice takového festivalu je natolik výsostná, že nemá problém sehnat i ta nejzvučnější jména. Letos tam na konci června zahraje třeba Metallica nebo čtyřnásobný držitel Grammy a čerstvý držitel Řádu britského impéria Ed Sheeran. Ten 7. a 8. července vystoupí i v Praze – v rámci svého sólového turné.

Reklama

Související témata:

Doporučované