Hlavní obsah

Češi museli dokázat, že lustr pro letiště v L. A. nespadne na hlavu

Lucie Karlová, předsedkyně představenstva Preciosa Lustry popisuje pro Seznam Zprávy právě dokončené luxusní světelné instalace po světě.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pandemie přinesla firmě Preciosa Lustry spoustu změn a komplikací v získávání i dokončení projektů. Skláři ze severu Čech museli posunout plány. Přesto stihli rozzářit luxusními křišťálovými lustry další místa po světě.

Článek

Vyráběli svítidlo pro nejluxusnější a největší jachty světa. Přesto, že se jmény zákazníků nechlubí, známá je například dřívější zakázka pro Romana Abramoviče, miliardáře na 142. místně žebříčku nejbohatších časopisu Forbes.

Rok pandemie však všechno zkomplikoval. Osobní jednání s arabskými šejky nepřipadalo v úvahu a zpoždění lodní dopravy se přeneslo také do termínů dokončení již rozjetých projektů. V divizi luxusních křišťálových světel sestavených na míru proto počítají v porovnání s rokem 2019 zhruba s pětinovými ztrátami.

Nejdražší instalace od severočeské firmy stála zhruba dva miliony amerických dolarů.

Na moři svítit umí

V covidovém roce dokončila divize Preciosy, které se dlouhodobě daří, další zakázku pro luxusní loď ve speciálním programu Maritime.

„Přesto, že spousta dalších lodí se musela přesunout kvůli pandemii až na začátek příštího roku, dokončili jsme loď z flotily Regent. Na rozdíl od předchozí zakázky, Norwegian Bliss, která byla velkým projektem před dvěma lety, tentokrát vévodila květinová témata,“ popisuje obří zakázku Lucie Karlová, předsedkyně představenstva společnosti Preciosa Lustry.

Květinová záplava poutá pozornost i díky rozmanitosti použitých materiálů. 70 procent květů je z opálu a zbylých 30 z čirého skla s bublinkami. Dojem rozkvetlé zahrady navozuje i více než šestimetrová instalace v salonku.

Program Maritime

Inovativní osvětlení pro luxusní jachty zahrnující instalace, nástěníky, dekorativní lampy, ozdobné vykládání nábytku a podlah a řešení pro sloupy a balustrády.

Zakázky:

Disney Cruise Line (lodě Disney Dream, Disney Fantasy a Disney Magic)

Norwegian Cruise Line

Royal Caribbean International

Dále projekty pro soukromé luxusní jachty, například světelná instalace vyrobená pro největší super jachtu na světě dlouhou 180 metrů.

Zdroj: Preciosa Lighting

Lustr pro protinožce

Další velká instalace vznikla v šestihvězdičkovém hotelu Crown v Sydney. Z rukou sklářů severočeské tradiční firmy vzniklo osvětlení téměř pro celý komplex, od lobby hotelu přes veškeré veřejné prostory až po sály.

Tuto zakázku označuje i Karlová slovy „obří“, na opravdu velké instalace jsou totiž v Kamenickém Šenově, kde mistři skláři a jejich pomocníci foukají na zakázku křišťálové tvary, zvyklí.

Podívejte se na práci mistrů ramenářů, která vyžaduje značnou zručnost až po letech u řemesla a ovládá ji pár lidí v zemi.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Opravdový skvost pak svítí v samotném srdci budovy, schodišti luxusního hotelu v Sydney. Lustr procházející čtyřmi patry funguje jako promyšlená součást architektury.

„Je to dynamické svítidlo, takže se dá nejen rozbarvovat, ale řídit i pohyb toho světla. To jsou instalace, které nás velmi baví a dávají vyniknout nejen sklu, křišťálu, ale i naší kompetenci v této oblasti světelných řešení,“ vypráví pro ZS Byznys o novinkách Preciosy spolumajitelka skupiny.

Prohlédněte si jednu z předchozích okouzlujících instalací českých sklářů, tentokrát v Dubaji.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Zemětřesení? No problem!

Technicky náročnou instalaci dokončili na letišti v Los Angeles. „Už předem byla konstruovaná tak, aby vydržela, protože to je seismicky aktivní oblast, má seismicitu podle Richterovy škály 6. Takže to je poprvé, kdy jsme museli deklarovat a laboratorními testy dokazovat, jak se bude svítidlo chovat v momentě, kdy bude stoupat míra zemětřesení,“ usmívá se šéfka divize Preciosa Lighting.

Preciosa

Je přední světový výrobce skla.

Má 14 zahraničních kanceláří a zastoupení, je vidět ve více než 140 zemích světa.

Počet zaměstnanců: 3500.

Preciosa Lighting (lustry)

Preciosa Beauty (šperky)

Preciosa Ornela (perličky)

Preciosa Vinolok (zátky k lahvím)

Nadace Preciosa: rozdělila od vzniku více než 200 milionů korun.

Zdroj: Skupina Preciosa

Na jiném letišti v odlišném koutě světa dokončují další svítidlo. V Singapuru pro letiště Changi.

„Kdo přes Singapur prolétal, ví, že letiště je úplně mimořádné, je to zajímavý prostor sám o sobě, kde se dá strávit týden. Máme tam připravenou jemnou květinou instalaci,“ odhaluje další plány Seznam Zprávám Lucie Karlová.

Jeden z posledních projektů dokončili v Kataru, šlo o instalaci s charitativním nábojem. Každý si mohl kousek křišťálu odnést – za peníze, které putují na dobročinné účely. Právě předsedkyně představenstva divize Lustry vede současně nadaci Preciosy, která dosud rozdala v nejrůznějších projektech 200 milionů korun.

„Řídím se slovy zakladatele nadace, který říkal, že když je nejhůř, je třeba dělat dobré skutky, takže my jsme ty peníze nijak nesnižovali,“ říká pro SZ Byznys šéfka nadace sklářské firmy a také manželka vládce českého křišťálu, skla a libereckého fotbalu Ludvíka Karla. Podle žebříčku Forbesu 77. nejbohatšího Čecha za rok 2020.

Reklama

Doporučované