Hlavní obsah

Češi musí očipovat až milion svých psů. Čas majitelům dochází

Ráno na Seznamu: Milionům psů v Česku chybí čip. Od 1. ledna příštího roku to bude povinné.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už jen 110 dní mají páníčci na označení svého psa či fenky elektronickým čipem. Od 1. ledna příštího roku se mění pravidla a psí známka už stačit nebude.

Článek

Čip nese základní informace o zvířeti, jeho očkování, ale i o majiteli. Až na pár výjimek bude muset mít čip každý pes.

Proč čipovat? V budoucnu by měl vzniknout centrální registr psů.

„Chceme zejména řešit problematické chovy, kde těch psů je více. Dnes takovému majiteli stačí, že má seznam naočkovaných zvířat a je tam uvedeno, že má křížence. Pokud je uvedeno, že deset kříženců je očkovaných proti vzteklině, tak stejně nebylo možné kontrolovat, že jsou to ti samí psi, které jsme viděli před půl rokem. A to je potřeba změnit,“ říká ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Povinnost očipovat psa nevznikla nyní, ale na základě novely zákona z listopadu 2017. Podle ředitele Státní veterinární správy měli tak majitelé dostatek času normě vyhovět. I tak by podle něj neměl být problém zvládnout očipovat všechny psy do konce roku.

Pokud je pes očipovaný už delší dobu, pak je značení platné navždy. Výjimka je také pro psy, kteří byli tetováni do 3. července roku 2011. Majitelé těchto psů nyní přečipovávat nemusí.

„V České republice jsou dva miliony psů a hovoří se o tom, že očipován není ještě asi jeden milion psů. Nikdo úplně přesné číslo nezná, protože žádná evidence neexistuje. Ale číslo by mohlo být nižší, protože mnohé obce dávaly slevy a mohou dávat i nadále,“ říká Zbyněk Semerád.

Cena čipu se pohybuje od 120 do 450 korun. Úkon už závisí na konkrétním veterinárním lékaři. Čipování může provádět jakýkoliv veterinář, kterých je v Česku okolo čtyř tisíc.

Podrobnosti v úvodním videu. Rozhovor se Zbyňkem Semerádem je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované