Hlavní obsah

Češi na omylu: Čtvrtina lidí si myslí, že jejich mobil se nedá zneužít

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Minimálně jeden chytrý přístroj v domácnosti vlastní více než dvě třetiny Čechů, nejčastěji se jedná o mladé lidi do 34 let. Čtvrtina uživatelů se přitom domnívá, že moderní zařízení nelze nijak zneužít, což nahrává hackerům.

Článek

Chytré spotřebiče a další moderní zařízení domácnosti, obecně zahrnuté pod pojem IoT či Internet věcí, se těší stále větší popularitě. Nejčastěji uživatelé vyhledávají chytré hodinky a sluchátka, součástí běžného života většiny lidí se ale stává také audiovizuální technika a chytré spotřebiče. Zařízení uživatelé nejčastěji vybírají podle přínosu a ceny, bezpečnost příliš neřeší. Vyplývá to ze společného průzkumu společností Zboží.cz a ESET.

Zkratka IoT

Internet věcí (anglicky Internet of Things, zkráceně IoT) obecně označuje zařízení, které se pomocí internetu dokáže propojit s jiným, a lze ho tak na dálku ovládat. Takový přístroj, ať už jde o chytrý vysavač nebo hodinky, pak podle své funkce zpracovává poměrně velké množství dat.

Každé z těchto zařízení je jasně identifikovatelné díky vloženému výpočetnímu systému, ale přesto je schopno pracovat samostatně v existující infrastruktuře internetu.

Výsledky průzkumu odhalily, že označení IoT je zcela neznámé 68 procentům dotázaných. Jeho znalost je sice o něco vyšší mezi mladšími lidmi do 34 let, ale i mezi nimi zná zkratku jen necelá třetina. S pojmem se nesetkala ani většina z těch, kteří v domácnosti nějaký druh chytrého zařízení mají.

„Samotný termín IoT, Internet of Things, překvapivě chápe či zná jen 20 procent respondentů, a to včetně těch, kteří podobné vybavení vlastní,“ upřesňuje Darek Pikálek, analytik společnosti Seznam. „Pokud ale nevíme, co to je a jak taková zařízení fungují, je nepravděpodobné, že bychom je dokázali efektivně a bezpečně využívat,“ upozorňuje Pikálek.

Moderní technologie se stává standardem

Minimálně jeden chytrý přístroj v domácnosti vlastní necelé tři čtvrtiny Čechů. Nejvíce digitální technologií disponují mladí lidé do 34 let, v této věkové skupině využívá chytré zařízení 81 procent dotázaných. Naopak v nejstarší generaci zájem o moderní prvky slábne, doma je má pouze polovina respondentů.

Nejčastěji bychom v českých domácnostech narazili na takzvané wearables, česky nositelnou elektroniku, mezi kterou se řadí například hodinky, sluchátka, přívěsky nebo chytré boty. Jejich oblíbenost potvrzují také data nákupního rádce Zboží.cz.

„Pozorujeme dlouhodobý rostoucí zájem o chytré hodinky. V meziročním srovnání u nás poptávka po nich narostla o 47 procent. Kromě chytrých hodinek se těší oblibě i chytré náramky a v nabídce máme třeba i vyhřívané vložky do bot na dálkové ovládání,“ uvádí Kristýna Hořovská, PR specialistka Zboží.cz.

Chytré vysavače, pračky i auta

Zájem o nositelnou techniku je viditelný především mezi nejmladšími uživateli, popularitě se ovšem těší i u kategorie 35–54 let. Nejstarší věková skupina vlastní především příslušenství k počítači či notebooku, chytré hodinky a podobné produkty využívá jen 16 procent lidí nad 55 let.

Oblíbené jsou také chytré spotřebiče jako lednice, robotické vysavače či inteligentní pračky. Doma je má 27 procent dotazovaných, tedy téměř třetina lidí. Chytré systémy využívá necelá čtvrtina lidí v autech a pětina má takto vybavenou domácnost (například termostaty či chytré osvětlení).

Nebezpečí si Češi nepřipouštějí

U chytrých zařízení je pro Čechy nejdůležitější funkčnost (34 %), kvalita výrobce (19 %) a samozřejmě také cena produktu (12 %). Zlepšení bezpečnosti zařízení předem zvažují jen tři procenta zákazníků. Nejméně dotazovaní hledí na vzhled produktu a módní trendy.

Za bezpečná považují svá chytrá zařízení tři čtvrtiny uživatelů, a to přesto, že 60 procent lidí neví jistě, jaká data konkrétní zařízení shromažďuje.

„Problém je také v tom, že tyto informace nejsou snadno dostupné. V minulém roce jsme se uživatelů ptali, zda se o to, jak výrobce s daty nakládá, zajímají. Zajímalo by to 38 procent lidí. Výrobci ovšem tato data nijak výrazněji neprezentují,“ vysvětluje Pikálek.

Většina uživatelů si je vědoma, že zařízení lze nějak napadnout. Nejvíce se dotazovaní obávají krádeže a následného prodeje nashromážděných dat, jako další možné incidenty uváděli respondenti sledování domácnosti, zapojení do botnetu (škodlivého softwaru) nebo rozesílání spamu.

„Se všemi případy už jsme se v minulosti setkali. Ačkoli to mnoha uživatelům zní jako sci-fi, vaše lednice opravdu může těžit bitcoiny nebo rozesílat spam,“ potvrzuje Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky ESET. „Není pravda, že by jakékoli údaje o vaší domácnosti byly bezcenné. Proto vždy apeluji na uživatele, aby bezpečnostní aspekt při nákupu zařízení nepodcenili.“

Že zařízení nelze nijak zneužít, se domnívá čtvrtina dotazovaných.

Kybernetickým útokům se lze bránit

Pro bezpečný provoz chytrého spotřebiče je klíčové, jakou si uživatel zvolí ovládací aplikaci. „Z hlediska bezpečnosti je ideální, pokud uživatel aplikaci stahuje z oficiálního obchodu – tedy App Store nebo Google Play. Část uživatelů si však stahuje aplikaci z oficiálních webových stránek výrobce, což lze doporučit jen u opravdu důvěryhodných značek,“ popisuje Dvořák.

V rámci bezpečnostních pravidel je také vhodné svá zařízení pravidelně aktualizovat nebo používat dvoufázové ověření. Osm klíčových rad najdete v tabulce níže.

Reklama

Doporučované