Hlavní obsah

Češi nakoupí ročně skoro 800 kilogramů jídla. Třetinu z toho vyhodí

Foto: Shutterstock.com

Spotřeba potravin byla loni v Česku rekordní.

Reklama

Loni byla v Česku rekordní spotřeba potravin. Jeden Čech snědl 6,7 kilogramu rýže, 29 kilogramů drůbeže nebo 13,8 kilogramu sýrů. Klesla například spotřeba cigaret.

Článek

Spotřeba potravin včetně ztrát a odpadů byla loni v Česku rekordní, činila 796,5 kilogramu na obyvatele. Proti roku 1993 se zvýšila o 65,5 kilogramu. Meziročně vzrostla o 6,9 kilogramu, více se jedlo například maso. Na tiskové konferenci to řekla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu Renata Vodičková. Upozornila na to, že odpady a ztráty činí až třetinu spotřeby.

V loňském roce podle ní rostly mzdy, byla nízká nezaměstnanost a výdaje na potraviny a nealkoholické nápoje vykazovaly nejmírnější nárůst z výdajů domácností.

„Historicky nejvyšší spotřeby na obyvatele bylo loni dosaženo u spotřeby rýže, a to 6,7 kilogramu, dále u drůbežího masa 29 kilogramů, sýrů 13,8 kilogramu, ostatních mléčných výrobků 35,2 kilogramu a jižního ovoce 37,5 kilogramu,“ uvedla. Naopak klesla spotřeba chleba, králičího masa, konzumního mléka nebo soli.

Spotřeba masa loni vzrostla o procento na 83,2 kilogramu. Nejoblíbenější vepřové kleslo o 0,3 procenta na 43 kilogramů na osobu, spotřeba hovězího stoupla o 3,7 procenta na 9,1 kilogramu. Klesla i spotřeba spíše marginálního skopového, kozího a koňského masa, naopak o 9,4 procenta na zhruba kilogram stoupla spotřeba zvěřiny.

Meziročně klesla spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů o 4,7 litru na 246,8 litru. Pokles byl hlavně u minerálních vod (o 9,2 procenta na 56,8 litru), naopak u limonád zaznamenali statistici nárůst o procento na 93,8 litru. O zhruba čtvrtinu na 0,2 kilogramu klesla spotřeba čaje, o 5,4 procenta na 2,2 kilogramu vzrostla spotřeba kávy, uvádí statistické údaje.

O 1,7 procenta na 1958 kusů klesla spotřeba cigaret, naopak o půl procenta na deset litrů vzrostla spotřeba čistého alkoholu.

Podle dřívějších údajů Ministerstva zemědělství schodek agrárního zahraničního obchodu loni meziročně stoupl o 13,2 procenta na rekordních 47,2 miliardy korun, když v roce 2018 schodek činil 41,7 miliardy korun. Podle dat ČSÚ šlo o 47,5 miliardy korun, meziročně se saldo prohloubilo o 13,9 procenta, uvedl úřad.

Česko je soběstačné například ve výrobě obilovin, piva, hovězího masa, mléka a cukru. Kromě obilovin a piva tato soběstačnost v posledních letech klesá. Opačně je tomu u vepřového a drůbežího masa, ve výrobě vajec, brambor, ovoce a zeleniny.

Reklama

Doporučované