Hlavní obsah

Češi našli náhradu za drahé hypotéky. Pomůže jim téměř k milionu korun

Stavebí spořitelny „lezou do zelí“ hypotečním bankám.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zatímco dříve si lidé brali úvěry ze stavebního spoření hlavně na rekonstrukce, nyní už mají úvěry na to, aby si pořídili bydlení. Důvod je jednoduchý, spořitelny nabízí lepší úrok než hypoteční banky.

Článek

V roce 2014 poskytly stavební spořitelny 48 % úvěrů na rekonstrukce a modernizace, 28 % potom na pořízení vlastního bydlení. Loni se už pořadí prohodilo. K pořízení bydlení si úvěr bralo 38 % žadatelů a k rekonstrukci 33 %.

Vyplývá to ze statistiky zveřejněné Asociací českých stavebních spořitelen (AČSS).

„Česká národní banka loni opakovaně zvyšovala úrokové sazby, čemuž se banky musely přizpůsobit, takže rostly úrokové sazby úvěrů na bydlení. Stavební spoření se ale financuje pouze z vkladů klientů a je tudíž méně náchylné na prudké výkyvy úrokových sazeb. Proto byly loni nabídky stavebních spořitelen výhodnější,“ říká předseda AČSS Jan Jeníček.

Statistika České národní banky (ČNB) tato tvrzení podporuje. V únoru úvěry zajištěné nemovitostmi banky poskytovaly za průměrný úrok 2,83 %, zatímco stavební spořitelny za 2,72 %.

V souvislosti s trendem nárůstu úvěrů na koupi bytu logicky stoupá i jejich průměrná výše. V roce 2016 činila 618 tisíc, v roce 2017 to bylo 761 tisíc a loni už činil průměrný úvěr od stavební spořitelny 924 tisíc korun. Za dva roky se tak zvýšila průměrná výše úvěru o polovinu.

Díky tomu se stavebním spořitelnám povedlo loni poskytnout úvěry v objemu 67,4 miliardy korun, tedy o 22 procent vyšším než předloni. I přestože růst počtu poskytnutých úvěrů byl jen nepatrný. Banky v tomto ukazateli stále bezpečně vedou s 220 půjčenými miliardami, ale rozdíl se výrazně snižuje ve prospěch spořitelen.

Rekordně vysoká je navíc také tzv. efektivita systému, tedy poměr objemu úvěrů a poskytnuté státní podpory. Z toho vyplývá, že dříve rozhodující státní podpora není tím, co by nyní přihrávalo spořitelnám nové klienty a úvěrové smlouvy.

I stavební spořitelny jsou ale regulované stejně jako hypoteční banky a v podstatě nesmí poskytovat úvěry přesahující 80 procent hodnoty nemovitosti a od loňského podzimu ani půjčky domácnostem, které by pak splácely víc než 45 procent svých čistých příjmů.

Stavební spořitelny jsou ale stejně jako banky regulovány doporučeními ČNB. Letos tak po zavedení limitů DTI a DSTI v říjnu loňského roku zaznamenávají citelný propad v objemu poskytnutých úvěrů.

Spořitelny za první kvartál poskytly úvěry za 11,4 miliardy korun, což byl oproti loňskému roku pokles o 32 procent. „Propad byl prudší, než jsme očekávali. Bylo to ale způsobeno i efektem předzásobení kvůli podzimní regulaci ČNB. Tento efekt od dubna už na trhu nebude, tak jsme zvědavi, jak to bude vypadat,“ říká šéf asociace Jeníček s tím, že očekává celkově za rok 2019 v objemu úvěrů pokles okolo 15 až 20 procent.

Banky zatím v rámci Hypoindexu zveřejnily údaje za první dva měsíce. Objem hypoték uzavřených během ledna a února klesl taktéž přibližně o třetinu z 32,5 miliardy v roce 2018 na 21,8 v roce 2019.

Reklama

Doporučované