Hlavní obsah

Češi našli návod, jak obejít karanténu při cestě do červených zemí

Foto: Shutterstock.com/Romas_Photo, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Omezení, semafor a mutace viru v posledních dnech brzdí dobře rozjetou turistickou sezonu. Někteří klienti navíc z obavy před karanténou volí odlety třeba z Německa.

Článek

Návrat z dovolené v Turecku, Dubaji nebo třeba španělské Mallorky se pro neočkované pojí v tuto chvíli s povinnou karanténou. Nebo také ne.

Stačí odletět třeba z Německa s tamní cestovní kanceláří, čehož právě Češi stále častěji využívají.

„Letěli jsme s německou cestovkou. Otestovali jsme se už v Turecku a návrat do Česka přes hranice autem byl tak bez karantény,“ potvrzuje Martin, jeden z cestovatelů.

I když se takto zatím hromadně necestuje, české cestovní kanceláře to trápí.

Ještě před začátkem prázdnin jsme prodávali o třetinu víc zájezdů než v roce 2019. Teď je zájem slabší a čísla jsou stejná jako v roce 2019.
Jiří Jelínek, šéf CK Fischer a Exim Tours

„Dlouhodobě na to upozorňujeme, ale ministerstvo zdravotnictví je hluché. Dlouhodobě chceme, aby naše ministerstvo používalo při rozhodování Institut Roberta Kocha, podle něhož se řídí německá vláda. Pak bychom měli podobná pravidla a nebyl by důvod je obcházet. V tom všem marasmu nám ještě podráží nohy tím, že nám klienty vyhání k sousedům,“ říká Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR.

Z Německa jinak

A jeho slova potvrzuje i šéf tuzemské jedničky Jiří Jelínek.

„Velmi nás zajímá, jakým způsobem ministerstvo zdravotnictví dělí země do jednotlivých skupin. Myslíme si, že to rozdělení nereflektuje skutečnou epidemickou situaci v jednotlivých zemích. Přirovnal bych to k lidové tvořivosti,“ říká Jiří Jelínek, šéf cestovek Fischer a Exim Tours z DER Touristik EE.

Podle něj jsou pak české subjekty i čeští občané znevýhodnění. „Vlastně se ani nedivím, že spousta lidí sedne do auta, odletí z Německa a do karantény pak nenastoupí. Neříkám, že je to podle pravidel, ale využívají toho, že v Německu jsou ta pravidla jiná,“ dodává Jelínek.

Se zahraničními cestovními kancelářemi mohou odletět podle odhadů cestovek stovky až tisíce lidí. Naprostá většina turistů však stále volí odlety z Prahy, Brna či Ostravy.

„V současné době čeští turisté jednoznačně preferují odlety z Prahy, Brna a Ostravy, tedy s českými cestovními kancelářemi. Kvůli často se měnícím podmínkám cestování jsou hlavními důvody česky hovořící delegát v místě pobytu, informační servis a asistence cestovní kanceláře v češtině. Dalším negativním faktorem hrajícím ve prospěch českých odletových letišť je velmi nákladné parkování u letiště. To se týká například Vídně,“ říká Kateřina Chaloupková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

U prodejce zájezdů německých kanceláří, společnosti Airstop, jsou nejoblíbenějšími destinacemi Řecko, Turecko, Španělsko s Kanárskými ostrovy a Egypt. Výrazný nárůst zájmu však teď neevidují.

„Z našeho pohledu v Česku k žádnému zpřísnění podmínek pro návrat v zásadě nedošlo, například ve srovnání se zpřísněním podmínek pro návrat na Slovensko. Křivka prodejů se vyvíjí podobně jako před dvěma lety, jen je zhruba o třetinu níže,“ říká Jaromír Matoušek z Airstop.

Zbrzdění rozjeté sezony

Často se měnící podmínky, nejistota turistů a nové mutace viru teď však podle cestovních kanceláří kazí dobře rozjetou sezonu.

„Ještě před začátkem prázdnin jsme prodávali o třetinu víc zájezdů než v roce 2019. Teď je zájem slabší a čísla jsou stejná jako v roce 2019,“ potvrzuje Jiří Jelínek. Nejde vždy přitom pouze o změny vydávané českým státem.

Naposledy zaskočila turisty pravidly Malta, kam se nově dostanou pouze plně naočkovaní cestovatelé – a to včetně dětí od 12 let.

Cestu tam plánovala i rodina Pokorných. „Kromě třináctileté dcery budeme v době odletu plně očkovaní. Dcera čeká na první dávku, neboť děti bylo možné zaregistrovat až od července. Plně očkovaná bude proto až začátkem září. Maltské podmínky tedy nemůžeme splnit. Ani jsme je splnit nikdy vlastně nemohli. Bohužel pojištění na storno letenek se na takový důvod nevztahuje,“ říká Barbora Pokorná.

Zdůrazňuje, že rodina přistupovala k očkování zodpovědně a vždy se u všech členů domácnosti registrovali k vakcinaci hned, jak to bylo možné. Přesto nyní nemohou vycestovat a nemají po kom žádat náhradu letenek.

„Zajímalo by nás, zda se ministerstvo zdravotnictví snaží nějak tato nelogická a nefér pravidla změnit a minimálně u dětí od 12 do 15 let umožnit PCR test. Pokud by byl PCR test pozitivní a stornovali bychom let z tohoto důvodu, pak by to pojišťovna uznala,“ dodává Pokorná.

Reklama

Doporučované