Hlavní obsah

Češi nevědí, že se brexit děje. O Evropskou unii se nezajímají, tvrdí sociolog

Foto: Jack Taylor / Getty Images

Jak Češi vnímají Brexit?

Reklama

Většina Čechů ani netuší, že Velká Británie už odešla z Evropské unie. Nezajímají se ani o Unii samotnou a její fungování. Cítí se však hrdými Evropany, řekl Seznam Zprávám sociolog Martin Buchtík ze STEMu.

Článek

Británie se po více než třech letech dostala do bodu, kdy se 31. ledna o půlnoci konečně rozloučila s Evropskou unií. Jak ale tuto skutečnost vnímají Češi? Podle sociologa Martina Buchtíka ze společnosti STEM je téma brexitu příliš složité a komplikované. „Češi znají slovo ‚brexit‘, ale řekl bych, že větší část veřejnosti by vám v tuto chvíli neřekla, že Británie teď odchází, protože odcházela už asi čtyřikrát a mluvilo se o tom mnohem víc,“ řekl Buchtík.

Rozhodně by se podle něj Češi brexitem nenechali inspirovat. Pokud by v současné chvíli měli rozhodnout, zda z Evropské unie odejdou, podle sociologa by v EU zůstali. „Před třemi lety bychom však pravděpodobně odešli.“ Kdyby však hypoteticky přišla nějaká větší globální krize, mínění veřejnosti se snadno může změnit a do čtyř let bychom prý mohli klidně čelit unijnímu referendu.

Samotný brexit pak podle Buchtíka nemá vliv ani na důvěru České republiky v Evropskou unii. Se členstvím v EU je momentálně spokojeno 56 % občanů České republiky. Je potřeba si však uvědomit, že se jedná pouze o spokojenost s faktickým fungováním EU. Sounáležitost s Unií, tedy to, že patříme do Evropy, totiž cítí více než tři čtvrtiny občanů.

Důvěru v EU v minulosti ovlivnilo několik faktorů. Je jím například předsednictví v Radě Evropské unie, které podle Buchtíka výrazně vylepšilo představu o Unii. Negativně ji zase ovlivnila ekonomická krize a posléze ta uprchlická.

Většina lidí se však, stejně jako o brexit, nezajímá ani o Evropskou unii. „Lidé v České republice se o Evropskou unii nezajímají, je to pro ně abstraktní téma a celou EU vnímají pohledem toho, jaká je jejich současná situace a jaký je vývoj v České republice,“ řekl Seznam Zprávám Buchtík. „Evropská unie jim připadá těžkopádná, málo efektivní, nesrozumitelná, a mnozí soudí, že se příliš zabývá banalitami.“

Se členstvím Česka v Unii jsou převážně spokojeni mladší a vzdělanější lidé. „Avšak mnohem důležitější než věk, je ekonomická situace a možnost využívat výhod, které jsou bytostně spojené s demokratickým zřízením,“ vysvětlil Buchtík. Pro spoustu lidí je totiž naprosto nemyslitelné tyto výhody využívat, vzhledem k jejich příjmům a úsporám. Cestování, svoboda slova, či jednotný trh jsou pro ně abstraktní pojem.

Nejvíce odpůrců Evropské unie je mezi příznivci SPD a KSČM, naopak spokojeni se členstvím jsou voliči STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů, jak vyplynulo z výzkumu agentury STEM. Kladný vztah k Unii mají i voliči ODS. Příznivci nejúspěšnější politické strany, tedy hnutí ANO, vnímají EU veskrze pozitivně, ale podle nich jsou české národní zájmy v rozporu se zájmy EU.

Reklama

Doporučované