Hlavní obsah

Další spor s Ruskem na obzoru. Češi mlčí, tvrdí Moskva o zatýkání na Ruzyni

Foto: Profimedia.cz

Ministr Lavrov se svým šéfem, prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

aktualizováno •

Česká policie zadržela na letišti Václava Havla ruského občana, který se podílel na anexi Krymu. Vyhověla tak žádosti Ukrajiny.

Článek

Česká republika zatím neinformovala Rusko o zadržení ruského občana Alexandra Frančettiho, prohlásil dnes podle agentury TASS šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. O tom, že byl Rus v neděli zadržen českými úřady na pražském letišti, napsala dříve ruská agentura Ria Novosti s odvoláním na představitele krymských úřadů Alexandra Molochova.

Mluvčí českého policejního prezidia Ondřej Moravčík v neděli potvrdil, že na letišti byl zatčen ruský občan na základě mezinárodního zatykače vydaného Ukrajinou. Frančetti je známý zapojením do takzvaného Krymského jara, tedy do událostí spojených s anexí ukrajinského Krymu Ruskem.

Městské státní zastupitelství v Praze aktuálně zjišťuje, jestli něco nebrání jeho vydání na Ukrajinu. „O případném vydání bude rozhodovat na návrh státní zástupkyně Městský soud v Praze. Nyní však musí proběhnout tzv. předběžné šetření, jehož účelem je zjistit, zda případnému vydání nebrání některé skutečnosti,“ odepsal Seznam Zprávám mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Rusové si stěžují, že jsou zatím bez informací. „Česká strana nás neinformovala, alespoň ne do doby, kdy jsem přijel na toto jednání,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci týkající se rozhovorů s představitelem San Marina. „Příslušné otázky byly zaslány prostřednictvím ruského velvyslanectví v České republice,“ doplnil Lavrov. Oficiální žádost o informace pak podle něj byla podána prostřednictvím ruského vyšetřovacího výboru.

Šéf Severního větru

Jako Krymské jaro jsou v Rusku označovány události, které se staly v únoru a březnu 2014 na území Krymského poloostrova a města Sevastopolu po vojenském ovládnutí této části Ukrajiny Ruskem. Jde o referendum o připojení Krymu k Rusku a následnou anexi, kterou neuznává Kyjev ani převážná většina mezinárodního společenství.

Molochov agentuře RIA Novosti řekl, že ukrajinské úřady v minulosti už vznesly proti Frančettimu řadu obvinění.

Podle dřívějších informací portálu iRozhlas byl Frančetti šéfem jedné z polovojenských formací, které se v roce 2014 aktivně podílely na anexi Krymu. V okolí Sevastopolu vedl rozvědnou skupinu Severní vítr, která měla chránit město před údajnými útoky. Do Sevastopolu přijel podle vlastních slov dva dny před vypuknutím konfliktu, tedy 25. února 2014. Potvrdil také, že jeho skupina spolupracovala s velením ruské námořní flotily.

Server iRozhlas v roce 2019 napsal, že Frančetti má od roku 2000 trvalý pobyt v Praze, kde se živí jako fitness trenér a také podniká. Střídavě žije v hlavním městě České republiky a na Krymu.

Reklama

Související témata:

Doporučované