Hlavní obsah

Češi oceňují boj vlády s koronavirem. Také jim nechybí hádky politiků

Donedávna hodnotila politiku kladně jen třetina lidí, nyní je to přes 60 procent.

Reklama

Většina lidí je spokojena s tím, jak se vláda premiéra Babiše potýká s šířením nákazy covid-19. První průzkum, který zachytil náladu obyvatel během nouzového stavu, také potvrdil, jak jsou Češi citliví na hašteření politiků.

Článek

Na první pohled to může vypadat hodně paradoxně. Češi nebyli za poslední roky nikdy tak spokojení s politickou situací jako v krizových týdnech, kdy opatření kvůli koronaviru ochromila volný pohyb a fungování mnoha obchodů a podniků. A kdy už bylo celkem zřejmé, že česká ekonomika směřuje do recese.

Podle průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi, který jako první odráží postoje lidí i po vyhlášení nouzového stavu, ohodnotila v březnu polovina respondentů politickou situaci jako spíše dobrou a dalších 11 procent ji označilo za velmi dobrou. Dohromady tedy 61 procent.

To je obrovská změna oproti minulosti, kdy politiku více či méně příznivě hodnotilo jen kolem 30 procent lidí. Ještě v únorovém dotazování dostali politici kladné hodnocení dohromady jen u 37 procent účastníků průzkumu.

„Poprvé od začátku měření je tedy s aktuální politickou situací spokojena více než polovina občanů České republiky,“ zdůraznili autoři průzkumu v komentáři ke zveřejněným datům.

Na výsledku se podle nich podepsala spokojenost obyvatel s tím, jak vláda premiéra Andreje Babiše v očích veřejnosti řeší a zvládá boj proti šíření koronavirové nákazy.

Zatímco dříve vnímali politickou situaci příznivěji muži, nyní jsou to ženy, u nichž míra spokojenosti oproti únoru stoupla více než o čtvrtinu. U věkových kategorií jsou nejspokojenější lidé nad 60 let. Lépe než dříve hodnotili politiku také lidé ve věku 45 až 59 let a obyvatelé větších měst včetně Prahy.

Foto: Kantar-CZ, Seznam Zprávy

Hodnocení politické situace podle sociodemografických skupin.

Na většinovém názoru se tedy neprojevily například kritické hlasy na adresu vlády za to, že zpočátku podcenila zásobování nemocnic ochrannými pomůckami, ani fakt, že vláda sice občanům přikázala nosit roušky, musela se však spolehnout na jejich zručnost při domácí výrobě.

Naopak se potvrzují zjištění, že česká vláda boduje u svých občanů lépe než ministerské kabinety v jiných zemích. Například z mezinárodního projektu National Pandemic Alarm vyplývá, že Češi jsou v porovnání s dalšími zeměmi střední Evropy nejoptimističtější a nejvíce důvěřují státu. Jejich obavy jsou spojené spíše s očekávaným zdražováním.

„Občané také zřejmě oceňují fakt, že politici po tuto dobu odložili alespoň ty nejostřejší spory a snaží se během krize spolupracovat,“ doplnili analytici Kantar CZ.

Negativní vliv politických sporů na náladu lidí se v průzkumech projevoval v minulých letech pravidelně. Například po odvolání Andreje Babiše z vlády Bohuslava Sobotky v roce 2017 klesl poměr kladných hodnocení z 29 na 14 procent. Horší vysvědčení si politici vysloužili také během loňských tahanic mezi vládní ČSSD a prezidentem Milošem Zemanem kvůli odvolání ministra kultury Antonína Staňka.

Reklama

Doporučované