Hlavní obsah

Češi opět víc utráceli, hlavně v e-shopech a zásilkovnách. Maloobchod v srpnu rostl

E-shopy a zásilkovny inkasují pořád víc z českých peněženek. Tržby maloobchodu v srpnu meziročně rostly.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu zpomalily meziroční růst na 3,7 procenta z červencových sedmi procent. Pokračoval dlouhodobý růst prodeje v internetových a zásilkových obchodech. Dařilo se i prodejnám s počítači, sportovními potřebami, oděvy či obuví.

Článek

Letošní srpen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak tržby vzrostly o 4,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Tržby internetových a zásilkových obchodů se oproti loňskému srpnu zvýšily o 14,6 procenta. V obchodech s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci činil nárůst osm procent a v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením 7,5 procenta. Za oděvy, obuv a výrobky pro domácnost lidé meziročně zaplatili o 6,5 procenta více a za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží o 3,2 procenta více.

V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o 1,3 procenta, naopak ve specializovaných prodejnách s potravinami klesly o 2,7 procenta.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě bez prodejů aut očištěné o sezonní vlivy zvýšily v srpnu o 0,1 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel v srpnu meziročně klesly o čtyři procenta, přičemž za opravy motorových vozidel o 6,5 procenta a za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 3,3 procenta. Po očištění o kalendářní vlivy byly tržby meziročně nižší o 0,9 procenta.

Reklama

Doporučované