Hlavní obsah

Češi otáleli a otáleli, až přišel Hitler a jezdilo se vpravo ze dne na den

Vpravo jezdíme na silnicích už 80 let. Jaké to přineslo komplikace?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tento víkend uplyne 80 let od doby, kdy se v Čechách a na Moravě začalo autem jezdit v pravé části silnice. Zejména obyvatelé Moravy si na to museli zvyknout ze dne na den, v Praze měli na přípravu o pár dní více. Změna pravidel zavinila množství dopravních nehod.

Článek

„Poprvé se o jízdě vpravo začalo u nás jednat už v roce 1925. My jsme předtím byli součástí Rakouska-Uherska a to bylo společně s Velkou Británií zastáncem ježdění vlevo. V roce 1931 jsme přistoupili k Pařížské úmluvě s tím, že bychom do pěti let měli jezdit vpravo. Nestalo se. Takže v roce 1938 přišlo rozhodnutí vlády. O rok později padlo další rozhodnutí, že do května už bychom měli skutečně začít jezdit na pravé straně. Ale přišel Hitler a jezdilo se hned. Tedy už v březnu 1939,“ říká mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota.

Jako první vyjeli vpravo v Ostravě. Praha dostala devítidenní odklad. Lidé na změnu nereagovali příznivě, protože šlo o rozhodnutí okupačních armád. Také trvalo dlouho, než si na změnu řidiči zvykli. Kvůli změně se v Praze stalo 26 dopravních nehod. Což je velké číslo, vzhledem k provozu na silnicicích v tehdejší době.

Odhaduje se, že už Římané jezdili vlevo podle vyjetých kolejí na kamenných deskách, které představovaly silnice. Ovšem ve středověku se nastupovalo na koně zprava, tedy i kočáry už jezdily vpravo. A odtud se pro změnu traduje počátek jízdy vpravo v Evropě.

Další podrobnosti prozradil Igor Sirota v úvodním videu. Jde o rozhovor z pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované