Hlavní obsah

Češi polární záři neviděli, další šance se ale blíží

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Navzdory předpovědím byla polární záře v noci na neděli vidět jen v severských zemích.

Článek

Podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd je možné, že lidé v Česku se polární záře dočkají v noci na pondělí. Odborníci předpovídali možnost pozorování záře v důsledku čtvrteční silné erupce na Slunci. Záře jsou důsledkem interakce hustého oblaku nabitých částic se zemskou atmosférou.

„Polární záře nastala, ale byla vidět pouze ze severských zemí a nebyla ani příliš silná, měla nazelenalou barvu. Od nás pozorovatelná nebyla,“ napsal Suchan. Uvedl, že poslední aktualizace předpovědí udávaly nejjižnější místo případného pozorování Hamburk.

Suchan popsal, že některé fyzikální hodnoty, podle kterých se posuzuje kdy a kde bude polární záře vidět, se v průběhu noci nepatrně zvýšily. „Vypadá to ale pouze na slabý boční zásah Země oblakem nabitých částic uvolněných ze Slunce o dva dny dříve při silné erupci třídy X1,“ dodal.

„Na spaceweather.com se domnívají, že náhlé zvýšení aktivity způsobil jakýsi předvoj v podobě slabšího oblaku částic, který nás částečně zasáhl právě v noci na neděli. Hlavní proud částic uvolněný po erupci 28. 10. je patrně stále na cestě a mohl by dorazit v neděli. Zatím jsou ale ukazatele klidné,“ dodal Suchan. Informace o postupném vývoji během dne na facebooku zveřejní Česká astronomická společnost.

Astronom Petr Horálek už dříve ČTK sdělil, že v podmínkách Česka lze záře statisticky pozorovat jednou ročně. V některých letech se však neobjeví vůbec, v jiných naopak několikrát do roka. Vyšší výskyt je v době kolem maxima jedenáctiletého cyklu sluneční aktivity, které nastane v roce 2025. Poslední výraznou polární záři spatřili lidé z území Česka v březnu 2015.

Reklama

Doporučované