Hlavní obsah

Češi, připomeňte si, jak bylo na jaře. Tvrdý lockdown se možná vrátí

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadalo Václavské náměstí během jarní plošné karantény v Česku.

Reklama

Zákaz cestování nebo speciální nakupovací hodiny pro seniory. Zopakují si Češi jaro loňského roku? Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes naznačil, že vláda večer přijme opatření, která platila v březnu.

Článek

Tehdy to Češi nazývali plošnou karanténou. Že šlo ve skutečnosti o „tvrdý lockdown“, se začalo říkat až později. V den, kdy se Česko v březnu minulého roku uzavřelo, bylo celkem nakaženo pouhých 298 lidí. Jen za včerejšek jich bylo nahlášeno 15 672. Vláda tak opět po roce uvažuje o lockdownu.

Premiér Andrej Babiš dnes dopoledne na tiskové konferenci řekl, že vláda o lockdownu, jaký byl na jaře, bude večer jednat. „Vrátíme se k opatřením z první vlny, z března, ale nyní to nechci komentovat. Budeme o tom diskutovat s experty,“ řekl Babiš. „Jsme přesvědčeni, že se opatření musí zpřísnit, jinak nastane v nemocnicích naprostá katastrofa,“ dodal. Čechy tak podle premiéra nyní čeká zřejmě nejhorší období za celou dobu pandemie.

Jaké jsou tedy hlavní rozdíly mezi jarním lockdownem a současným „skoro lockdownem“?

Co je jinak?

Zásadní změna je určitě v cestování. Na jaře totiž Česká republika uzavřela své hranice a nebylo možné, pokud se nejednalo o zvláštní případy, cestovat do Čech ze zahraničí a stejně tak Češi nemohli vycestovat ven.

Cestování momentálně zakázané není. V tuto chvíli se většina států Evropské unie řídí takzvaným semaforem. I Česko má svůj semafor, který představuje čtyři stupně rizika. Ke každému stupni se vážou určitá pravidla. Nejvyšší riziko představují země v tmavě červené barvě. Pokud chce ale Čech cestovat, musí si zjistit, jaké riziko pro danou zemi představuje právě Česká republika a jaká opatření se k tomu vážou.

Další patrnou změnou jsou vyhrazené nakupovací hodiny pro seniory. Ty byly na jaře mezi 8. a 10. hodinou. Nyní lidé nad 65 let nemají vyhrazenou žádnou speciální hodinu, kdy by mohli nakupovat pouze oni.

V první vlně a prvním nouzovém stavu se také zavřely všechny školy. Teď do škol chodí první a druhé třídy základních škol – existuje také několik výjimek. U jiných ročníků je online distanční výuka.

Jistá změna je i v pohybu obyvatel. Na jaře totiž, jak už bylo zmíněno, byla zavedena plošná karanténa. To znamená, že lidé se nemohli pohybovat na veřejnosti, pokud k tomu neměli závažný důvod, jako je cesta do práce, nákup, cesta za rodinou a cesta k lékaři nebo na úřad.

V současnosti je pohyb také omezen, ovšem jen ve dvou časových úsecích. Od 21. hodiny do 5. hodiny ranní je zakázaný volný pohyb osob. Výjimka platí pro lidi, kteří jedou do zaměstnání, nebo se jedná o záležitost, na níž závisí například život. Je také možné venčit psy, ale jen do 500 metrů od místa bydliště.

Přes den, tedy od pěti ráno do devíti večer, mohou dnes lidé jezdit za svými blízkými, nakupovat, jet na úřady, ale i do školy, do přírody, mohou vycestovat z České republiky, mohou také jet na chatu, zúčastnit se shromáždění, ale i například svatby.

Nutnost používat ochranu úst zůstává v podstatě stejná s tím rozdílem, že na jaře byl veliký nedostatek roušek, a tak si Češi ušili roušky vlastní. Což už není možné. Od čtvrtka budou muset lidé nosit respirátory FFP2, nanoroušky nebo dvě roušky na sobě, a to všude, kde bude větší koncentrace lidí.

V prvním lockdownu také například úřady mohly mít úřední hodiny pouze tři hodiny denně od pondělí do středy, což bylo teď nově zrušeno v posledním nouzovém stavu – šlo o požadavek hejtmanů, kteří díky tomu prodloužení nouzového stavu umožnili.

Co zůstává stejné

Řada opatření z prvního lockdownu ale zůstává stejná. Například uzavření restaurací a služeb nebo obchodů s oblečením je stejné jako na jaře. Naopak obchody s potravinami, drogerie, květinářství nebo lékárny jsou nadále otevřené.

Stejně tak je jako na jaře doporučeno pracovat spíše z domova, pokud to zaměstnavatel dovolí. Na jaře také byly zakázány návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních, což platí i dnes.

Reklama

Doporučované