Hlavní obsah

Češi propadli nákladnému koníčku. Stal se pro ně cestou k dovolené

Foto: Boataround

O rezervace jachet je zájem. Lidé mají pocit, že jde o bezpečnou dovolenou.

Reklama

Prodejci dovolených živoří, ale pronajímatelé jachet na tom jsou lépe. A je jedno, jestli kotví na Lipně, nebo u pobřeží Střední Dalmácie. Největší evropský portál Boataround hlásí nárůst rezervací o 200 procent.

Článek

Češi jsou momentálně v objednávkách jachet pátým nejaktivnějším národem na světě, tvrdí portál Boataround.com, který působí v 71 zemích. V objednávkách lodí je předstihnou jen Němci, Rakušané, Italové a Britové.

„Zájem o pronájem na léto stoupl několikanásobně, v lednu meziročně o 200 procent. Domácí destinace jako Lipno a Slapy už jsou plné, a máme rezervace dokonce i na únor, což dřív nebývalo,“ říká spoluzakladatel Boataround Pavel Přibiš. Rezervační portál loni vyrostl v obratu o více než sto procent na 258 milionů korun.

Ne náhodou je portál jakousi obdobou Booking.com pro jachty. Zakladatelé úspěšného českého start-upu Pavel Přibiš a Jana Escher projekt v roce 2016 založili právě po odchodu z největšího hotelového rezervačního portálu na světě. Že budoucnost patří lodím, vycítila i skupina Miton v roli strategického investora, který pohání globální expanzi Boataround. Portál se chystá brzy otevřít pobočku v Barceloně, v Bratislavě, v Austrálii a míří do Jižní Ameriky, konkrétně do Peru, Brazílie a Kolumbie.

Češi však sahají po osvědčených klasikách. Rezervují hlavně lodě v Chorvatsku (oblast Střední Dalmácie kolem Splitu nebo na severu u Zadaru), v Řecku (například Kefalonie) nebo na severu Itálie (Janov, ostrov Elba, Cinque Terre).

„Hlavní destinací je Chorvatsko. Češi vědí, že se tam vždycky autem dostanou, a buď Slováci, nebo Maďaři v létě uvolní hranice. Chorvaté říkají, že pandemii zvládají právě díky zájmu Čechů a Němců,“ říká Přibiš. Podle něj je znát, že se zákazníci více drží dovolené na kontinentu, takže například zájem o Karibik, Seychely, Thajsko a jiné exotické oblasti naopak klesá nebo stagnuje.

Zájem je o dražší lodě

Rezervacím lodí nahrává nejistota kolem letecké dopravy a také představa o lodi coby bezpečném místě, kde trávit dovolenou. Právě proto vedou destinace dostupné autem.

„V některých destinacích takový zájem nikdy nebyl,“ podotkl Přibiš s tím, že poptávce šla spousta majitelů jachet naproti vstřícnějšími storno podmínkami nebo snížením záloh. Část rentiérů zálohy přestala vyžadovat úplně.

Češi objednávají dražší lodě než loni. Zatímco loni za týdenní pronájem byli ochotni zaplatit v průměru 2500 eur, letos je to o 500 eur více. Není jasné, čím to je, protože část obyvatel v tuzemsku zchudla. Je však možné, že právě zákazníci s nižší kupní silou už letos tolik lodě nezamlouvají. „Je to pro nás překvapení, čekali jsme spíš, že lidé budou šetřit,“ uvedl Přibiš.

Na dračku nejde jen moře. Lidé mají v době pandemie zájem i o jachty „za lesem u rybníka“. „I malé destinace nám už dávají ohromný význam. Třeba v Holandsku objíždíme kanály a oslovujeme majitele lodí. Přidáváme zastrčená místa, jako jsou přehrady s jachtou,“ popsal podnikatel.

Boataround je největším portálem na rezervaci jachet v Evropě. Působí v 71 zemích světa, kde nabízí 16 tisíc lodí. V nabídce má i jachtu například po Franku Sinatrovi nebo po pašerácích kokainu. Jeho největším konkurentem na starém kontinentu je rakouský portál Zizoo, v tuzemsku pak portál yachting.com a YachtNet.cz.

Reklama

Doporučované