Hlavní obsah

Češi ruší lety do Itálie kvůli koronaviru. „Umělá panika,“ říkají cestující

Letadlo do Milána mělo ve středu vypravit sto padesát lidí, nakonec jich ale odletěla sotva polovina.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Více než tři stovky nakažených a deset mrtvých, takové jsou v současnosti počty obětí koronaviru v Itálii. Cestující z Brna do severoitalského Milána-Bergama ruší cesty.

Článek

Cestující se obávají nákazy a ruší lety. „Linka do Bergama létá dvakrát týdně a je zpravidla zaplněna z nějakých 85 %,“ řekl mluvčí letiště Brno Tuřany Jakub Splavec. Letadlo tentokrát ale tak zaplněné nebylo.

Letadlo do Milána mělo ve středu vypravit sto padesát lidí, nakonec jich ale odletěla sotva polovina. U těch, kteří svůj let nezrušili, se názory na nebezpečnost situace různí. „Mám v Itálii známé, vím, jak to tam teď vypadá, ale nemyslím si, že je důvod k panice. Necítím se, že bych měla svůj let rušit,“ uvedla jedna z cestujících.

Jen o pár minut před odletem letadla do Itálie vstupují pasažéři z opačného směru do příletové haly v Brně. Právě pro ně jsou na letišti přichystaná speciální opatření. „Na letišti je k dispozici lékař, kdyby se někdo necítil dobře, nebo se bál, že má příznaky koronaviru. Stejně tak je k dispozici specializovaný tým záchranné služby Jihomoravského kraje, pokud by se u některých cestujících projevily příznaky onemocnění koronavirem, bude zaveden krizový plán a budou ihned jednat,“ dodal Splavec.

Do letadla do Milána nastoupilo asi sedmdesát pasažérů. Jedním z nich byl i obyvatel italské Sardinie, kde se koronavirus zatím nerozšířil. „Mám v Itálii několik přátel, kteří pracují jako číšníci a barmani a ti mi řekli, že někteří turisté ruší své rezervace a vracejí se domů dříve. Bojíte se třeba zakašlat, protože lidé vás potom žádají, abyste odešli,“ řekl.

Jeho slova potvrdil i otec s malým synem, kteří v Itálii žijí. „Víme od kamarádů, co tam bydlí, že je spoustu míst zavřených, třeba školy. Některé obchody jsou vyprodané,“ popsal situaci v Itálii.

Cestující, kteří přiletěli z Milána, ale jejich slova vyvracejí. Podle nich jde o umělou paniku. „Panika byla akorát v televizi a ve zprávách, venku bylo plno lidí. Obchody jsou plné jídla, nenarazili jsme na to, že by bylo něco zavřené,“ řekl z jeden pasažérů, který právě přiletěl z Itálie.

Jeho slova potvrdili i další cestující. Podle nich se v Itálii nic zásadního neděje a lidé jsou vystrašení pouze ze zpráv, které kolují skrze média.

Také na milánském letišti Bergamo jsou speciální kontroly. Všem cestujícím, kteří přiletí, je měřena teplota. Když se u nich projeví příznaky koronaviru, jsou přepraveni do karantény.

Reklama

Doporučované