Hlavní obsah

Češi se bojí o své úspory. Vydělat na růstu cen nemovitostí ale může každý

Foto: shutterstock.com, Shutterstock.com

Peníze v bankách kvůli inflaci ztrácí hodnotu. Investovat přitom může každý

Reklama

Ceny jídla, služeb i energií stále rostou. Odborníci očekávají vysokou inflaci a varují, že peníze uložené v bankách ztrácejí hodnotu. Pokud nechceme o naše pracně vydělané peníze přijít, je na čase naučit se správně investovat.

Článek

Dubnová inflace byla v České republice čtvrtá nejvyšší v Evropské unii, když přesáhla 3 procenta. Průměrná inflace v Česku za posledních 12 měsíců činí 2,8 procenta. To znamená, že po deseti letech se naše úspory v bankách znehodnotí téměř o čtvrtinu, po dvaceti letech již téměř o polovinu a po třiceti letech bude znehodnocení našich úspor již takřka šedesátiprocentní.

A nejen Češi, ale v podstatě lidé po celém světě se bojí ještě vyšší inflace a ještě vyššího znehodnocení svých úspor. Proč? Jednoduše proto, že centrální banky a vlády po celém světě se snaží nastavením nízkých úrokových sazeb, levnými penězi a dalšími opatřeními podpořit ekonomiku a zmírnit tak negativní dopady pandemie. Jenže pokud do ekonomiky přitéká nových peněz příliš mnoho, nemusí být ekonomika schopna všechny tyto peníze vstřebat. Pokud v ekonomice není dostatek investičních projektů, kde by mohly být použity na rozšiřování výrobních kapacit, jsou tyto prostředky investovány do aktiv jako jsou akcie, komodity nebo nemovitosti. Jejich ceny pak v důsledku zvýšené poptávky rostou. Hovoříme o inflaci cen aktiv.

Foto: Zdroj: Vlastní výpočty autora

Vývoj reálné kupní síly peněz uložených na běžném účtu v bance s nulovým zhodnocením při konstantní inflaci ve výši 2,8 % ročně

V této situaci, kdy je v ekonomice velké množství peněz a úrokové sazby jsou nízko, mají samozřejmě přístup k levným penězům i banky. To znamená, že úrokové sazby na bankovních vkladech zůstanou s vysokou pravděpodobností i nadále na nule, nebo dokonce půjdou do záporných čísel. V takovém případě není rozumné na běžném nebo spořicím účtu nechávat více peněz, než je doopravdy nutné, inflace z nich totiž každým rokem výrazně ukrajuje.

Jak udržet hodnotu úspor?

Investujte! Úspory českých domácností uložené v bankách loni vzrostly o více než 331 miliard korun a činí více než 3 biliony korun. Rekordní přírůstky souvisí s pandemií. Lidé si začali vytvářet finanční rezervy, navíc utrácení bylo kvůli zavřeným provozovnám omezené. Dalším faktorem byly štědré vládní balíčky, díky kterým lidem příjmy neklesly.

Za jednu z nejbezpečnějších investic považují Češi investici do nemovitostí. Jednoduše je to investice, na kterou si můžete doslova sáhnout, bytů i domů je na trhu dlouhodobě nedostatek, a i z výše popsaných důvodů ceny nemovitostí v poslední době rostou ještě rychlejším tempem než dříve. Přitom není nutné mít na účtu miliony ani statisíce. Nemusíte totiž nemovitost kupovat, alternativou je i možnost investovat menší částky do realitních projektů, jak to umožňují například vybrané P2B platformy. Díky tomu můžete i pár stokorun či tisícikorun, které odložíte měsíčně stranou, rozumně investovat, namísto toho, abyste je nechávali ležet v bance. Do důchodu vám mohou vydělat i milion.

Foto: shutterstock.com, Shutterstock.com

Investování není složité, bude vás bavit

Investovat můžete i 1 000 Kč

„Představte si situaci, kdy budete investovat každý měsíc menší částku – například 2 000 korun do investice s čistým výnosem 6 % ročně. Za 20 let se dostanete na částku bezmála 1 milion korun. Pro srovnání – když budete stejnou částku spořit do šuplíku, po 20 letech se dostanete k 480 000 korun, tedy ani ne na polovinu,“ vysvětluje Petr Golka, analytik ze společnosti RONDA INVEST, která nabízí možnost investování do zajištěných úvěrů. RONDA INVEST financuje projekty malých a středních podnikatelů, které jsou vždy zajištěné bonitní nemovitostí, zpravidla v Praze a okolí nebo v krajských městech. Jedná se například o developerské projekty spojené s výstavbou či rekonstrukcí rezidenčních nemovitostí.

Každý takový projekt je nejprve podroben důkladné analýze a teprve určitou dobu po jeho profinancování a ověření platební morálky dlužníka umožní RONDA INVEST do něj investovat. Investice vám přinese výnos až 6 % ročně při minimální investované částce 1000 korun.

Foto: Zdroj: Vlastní výpočty autora

Modelový příklad zhodnocení pravidelné měsíční investice ve výši 2 000 Kč s čistým výnosem 6 % p.a. po dobu 20 let (je počítáno s měsíčním vyplácením úroků a jejich reinvestováním)

Jak investovat s výnosem 10,4 %?

Společnost RONDA INVEST nyní nabízí svým investorům výjimečnou příležitost, a to prostřednictvím investice do krátkodobého úvěru zajištěného dvěma bytovými jednotkami na pražském Smíchově. Úvěr má cílovou splatnost k 31. březnu 2022, tedy za necelý jeden rok. Úvěr byl poskytnut české společnosti, která podniká v oblasti dlouhodobých pronájmů nemovitostí. Předmětem zástavy jsou dvě bytové jednotky v Praze na Smíchově v nově zrekonstruovaném bytovém domě s výtahem. Při investici ve výši 10 000 korun do tohoto projektu navíc získáte v rámci stávající časově omezené akce bonus 500 korun, takže dosáhnete výnosu 10,4 % ročně. Jedná se tedy o ideální příležitost, jak si investování do zajištěných úvěrů u RONDY INVEST vyzkoušet. Registrovat se můžete zde.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované