Hlavní obsah

Češi se dobrovolně zabíjejí nezdravým jídlem a pitím piva, tvrdí nová studie o 42 zemích

Zjišťovali jsme v Praze, co mají Češi rádi k jídlu.

 

Reklama

Studie poukázala na to, že Češi mají špatné stravovací návyky. S tím souvisí řada onemocnění.

Článek

Odborníci z Masarykovy univerzity zkoumali souvislost mezi stravováním a nejčastějšími onemocněními ve 42 zemích. Co se Česka týče, výsledky nebyly moc pozitivní.

Podle studie Češi nadměrně pijí pivo a jí nezdravé potraviny.

Problémem není jen pivo, ale i ostatní alkohol. Kvůli časté konzumaci alkoholu Češi trpí rakovinou tlustého střeva, konečníku a žlučníku.

O problematice piva informoval hlavní autor studie Pavel Grasgruber: „Konzumace piva je nejvíc destruující faktor v české stravě, daleko horší než konzumace jakékoliv potraviny. Aktuálně jsme na prvním místě evropských statistik v rakovině slinivky a ledvin. Souvislost s alkoholem v těchto případech nelze zpochybnit.”

Dodal, že „alkohol prakticky destruuje vnitřnosti Čechů a zřejmě přispívá také k vysokému výskytu obezity”.

Pusťte si jiný názor na pití piva: Kolik denně bychom ho měli vypít, vysvětluje odstupující šéf Budvaru Jiří Boček:

Pozor na grilování

Pozor by si Češi měli dát i na příliš tepelně upravené a tučné červené maso. Proto by měli omezit oblíbené letní grilování a smažení. Konzumace takového masa totiž přispívá k riziku karcinomu zažívacího traktu.

Milovníci vepřového se ale bát nemusí, že by se ho měli úplně vzdát. Vepřové maso totiž patří k těm nejkvalitnějším živinám v lidské stravě. Například dětem slouží ke správnému růstu. Je ale důležité dbát na to, aby si lidé vybírali nepříliš tučné maso.

S onemocněními má spojitost i konzumace obilovin, především pečiva a brambor. Škroby, které jsou v nich obsažené, zvyšují hladinu cukru v krvi. To může způsobit kardiovaskulární choroby, obezitu a cukrovku druhého typu.

Problematickou potravinou jsou brambory. Ačkoli obsahují nejagresivnější sacharidy ze všech potravin, jsou zdrojem vitaminu C a také bohatým zdrojem tryptofanu, nejvzácnější esenciální aminokyseliny v lidské stravě, která pomáhá i proti depresím. Grasgruber proto připomněl: „V dietologii zpravidla nic není černobílé, ve výběru potravin je potřeba udržovat zdravou míru a vyhýbat se extrémům.”

Podle něj zdravou míru ve stravování představuje středomořská strava. Ta totiž spočívá zejména v průměrné spotřebě mléčných výrobků a masa s častou konzumací ryb, častou konzumací oliv, ořechů, ovoce a zeleniny. Tyto potraviny mají pozitivní vliv na lidské zdraví.

Klíčové je tedy omezit tučné červené maso, obiloviny a především pivo.

Reklama

Doporučované