Hlavní obsah

Češi se na dovolené nejvíce obávají zavřených barů, covid je tíží méně

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Na letní dovolenou se podle průzkumu chystá 65 procent Čechů. Nejvíce se obávají zavřených restaurací a toho, že nebudou moct kvůli epidemickým opatřením vykonávat běžné dovolenkové aktivity. Nákazy covidem-19 se příliš neobávají.

Článek

Bezmála dvě třetiny Čechů plánují v létě dovolenou, z toho 33 procent chce jet pouze na jednu, dalších 32 procent si vyrazí vícekrát.

Dovolenou budou trávit nejčastěji v tuzemsku, což v průzkumu společnosti Europ Assistance uvedlo až 42 procent. Jako druhou nejčastější destinaci volili Slovensko (13 %) a dalších 10 procent cestujících se chystalo do Chorvatska. Přes 30 procent však v květnu, kdy průzkum probíhal, ještě nebylo rozhodnuto, kam v létě vyrazí. Kvůli pandemii přehodnotili Češi dovolenou v Indii (22 %), v Itálii (17 %) a v Egyptě (9 %).

Průzkum Holiday Barometer

Průzkum se uskutečnil ve 14 zemích – Belgii, Česku, Číně, Francii, Itálii, Německu, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Spojených státech amerických, Španělsku, Švýcarsku, Thajsku a Velké Británii –, za každou zemi byl vybrán reprezentativní vzorek 1000 respondentů (v Česku a Švýcarsku 1001). Dotazování probíhalo prostřednictvím online dotazníku letos od 5. do 20. května.

Zadavatelem průzkumu s názvem Holiday Barometer je společnost Europ Assistance, která se zaměřuje na asistenční a pojistné služby. Provádí jej před letními prázdninami pravidelně. Sběr dat a jejich zpracování zajistila společnost Ipsos.

Hlavním faktorem pro výběr dovolenkové destinace je pro Čechy nabídka aktivit, které na daném místě jsou, známost místa nebo návštěva rodiny a přátel.

Naopak to, zda je v dané destinaci malé riziko nákazy covidem, nehrálo podle průzkumu příliš velkou roli v rozhodovacím procesu českých turistů. Důležitějším faktorem než onemocnění covid-19 je pro Čechy například i počasí.

„Zavřených restaurací, barů a hotelů se obává 52 % Čechů, stejně tak zákazu běžných aktivit, jako jsou výlety či návštěvy památek,“ říká Jurij Kostaš, manažer segmentu retail a marketingu v Europ Assistance. „Přitom špatného počasí v cílové destinaci se bojí jen 39 % dotázaných Čechů.“

Přes polovina z respondentů se obává také toho, že v zahraničí budou muset absolvovat karanténu. Stejně tak se polovina bojí, že se epidemie covidu-19 rozšíří v destinaci jejich dovolené.

K cestování Češi v létě nejčastěji využijí osobní auto, tuto možnost zvolilo 59 procent dotázaných. Shodně přes 20 procent pak volí hromadné dopravní prostředky, jako je letadlo nebo vlak, 17 procent autobus. Méně jich plánuje cestovat na kole, obytným autem či na motorce.

Ti, kteří se na dovolenou nechystají, uváděli jako nejčastější důvod, že si ji nemůžou dovolit. Dalších 27 procent nechce jet na dovolenou kvůli „přísným“ epidemickým opatřením a 19 procent se obává covidu-19.

Největší cestovatelé jsou Francouzi a Italové

Nejvíce plánují v létě cestovat Francouzi a Italové, v průzkumu to uvedlo shodně 67 procent z nich. Po nich nejčastěji letní dovolenou plánují Poláci (66 %) a Češi (65 %).

Nejméně dovolené si podle průzkumu užijí Němci, pouze 42 procent z nich. U Němců došlo také k největšímu poklesu (o 21 procentních bodů) ve srovnání s posledním předcovidovým rokem. Výrazně méně bude letos cestovat i Britů, ve srovnání s rokem 2019 je zájem o dovolenou menší o 14 procent.

Imunitu vůči covidu nebo očkování před cestou na dovolenou považuje za důležité pouze 15 % dotázaných Čechů. Mnohem opatrnější jsou zejména Britové a Španělé, imunita je důležitá pro 42 % z nich.

Nejvíce Čechů považuje na cestách za důležité, aby byly čisté dopravní prostředky. Na tom se shodnou obyvatelé ze všech dotázaných zemí.

Češi nepodceňují ani cestovní pojištění. „Jistota v podobě cestovního pojištění je důležitá pro více než dvě třetiny Čechů, sjednat si jej plánuje 74 % dotázaných, což je zdaleka nejvíc ze všech evropských zemí,“ říká Jurij Kostaš z Europ Assistance. Aktivněji jej sjednávají pouze Číňané, kterých se před cestou pojistí dokonce 82 procent.

Naopak nejméně se na cesty pojišťují Italové, pouze 29 procent z nich v průzkumu řeklo, že si na nadcházející dovolenou sjednají pojištění. Jako důvod přes 40 procent z nich uvedlo, že „na to nepomysleli“.

Češi se nejvíce pojišťují proti neočekávaným zdravotním a nemocničním výdajům, stejně jako většina respondentů z ostatních zemí.

Češi si sjednávají cestovní pojištění nejčastěji přes internet, což v průzkumu uvedla čtvrtina dotázaných. Nejvíce této služby však využívají Britové (až 34 %) a nejméně naopak Francouzi, kteří podle průzkumu upřednostňují přímý kontakt s pojišťovnami.

Reklama

Doporučované