Hlavní obsah

Češi se naučili stěžovat si na energetické šmejdy

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto.

Reklama

Počet stížností klientů na praktiky některých prodejců energií stále roste. Shodli se na tom zástupci Energetického regulačního úřadu a České obchodní inspekce. Proti postupům energetických šmejdů se postavila také drtivá většina firem v branži, jejichž zástupci podepsali přísnější pravidla pro kultivaci prodeje energií.

Článek

Radní ERÚ Ladislav Havel uvedl, že za 11 měsíců letošního roku řešil úřad 13 165 podání, meziročně o 5,3 procenta více. A stále přibývá problémů a podání v souvislosti s aukcemi energií a se zprostředkovateli. Podání může být stížností, ale i dotazem či žádostí o zjištění informace.

Úřad uskutečnil nebo uskutečňuje 15 sankčních správních řízení, které se dotýkají 300 253 spotřebitelů. ERÚ letos pravomocně udělil v těchto řízeních sedm pokut v celkové výši 4,55 milionu Kč, nepravomocně v dalších pěti řízeních 8,09 milionu Kč.

Zprostředkovatele energií kontroluje obchodní inspekce. Její mluvčí Jiří Fröhlich řekl, že během prvních tří čtvrtletí prověřili 28 subjektů a pouze ve třech případech nezjistili porušení zákona. Nejvyššími pravomocnými pokutami je podle něj milionová pokuta pro společnost Regionální energie a 900 000 Kč pro firmu Centrální výběrová řízení.

Dodavatelé energií, kterým postupy energetických šmejdů kazí jméno, podepsali na jaře deklaraci, jež měla nepoctivé podnikatele vypudit z trhu. Ta se nyní podle materiálu, který představil šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, bude zpřísňovat.

Budoucí signatáři materiálu mimo jiné slíbí, že mezi sebou budou sdílet výpovědní lhůty, nebudou se zákazníky uzavírat smlouvy se závazkem delším než 36 měsíců nebo že nový dodavatel bude zákazníka dostatečně dopředu informovat o uzavření smlouvy a datu zahájení dodávky. Také se zavážou, že budou kontrolovat způsob prodeje u zprostředkovatelů a v případě zjištění neetických praktik budou muset žádat okamžitou nápravu či případně ukončit s daným zprostředkovatelem spolupráci.

Náměstek ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla ČTK řekl, že novelu zákona, jež záležitost řeší, projedná v lednu opět Legislativní rada vlády. Kdy by mohla začít platit, odhadovat nechtěl. „Chtěl bych, aby to bylo co nejdříve,“ podotkl.

K původní deklaraci se přidalo 30 firem, které pokrývají přes 80 procent trhu. U nové verze bude novinkou, že se k ní budou moci připojit dodavatelé elektřiny a plynu výhradně poté, co jejich žádost schválí svaz obchodu.

Dodavatelé oslovení ČTK novou verzi deklarace většinou vítají. „Nejdůležitější ale je, aby co nejrychleji prošla novela zákona, která zajistí větší ochranu pro všechny spotřebitele. Samoregulace a snaha samotných dodavatelů trh kultivovat je chvályhodná a přínosná, ale není dostačující,“ řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. „Deklarace jde správným směrem, podpoří poctivé a profesionální dodavatele a pomůže ukázat prstem na vykuky,“ sdělil mluvčí Centropolu Aleš Pospíšil.

Podle mluvčí Bohemia Energy Hany Novotné získají spotřebitelé díky deklaraci jednoduché vodítko pro výběr poctivého dodavatele energií. David Konvalina z innogy Energie míní, že se ze zprostředkování smlouvy na prodej elektřiny nebo zemního plynu stal pro takzvané šmejdy mimořádně výhodný byznys. „Deklarace svazu obchodu jako první vedla k tomu, že si klíčoví obchodníci společně začali všímat zprostředkovatelů a jejich chování,“ dodal.

Reklama

Doporučované