Hlavní obsah

Nechtějí se očkovat. A už vůbec nechtějí platit za testy

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Zvýhodňování očkovaných je jedno z témat, na kterém se česká společnost neshodne, ukazuje průzkum G82.

Reklama

Ze zdravotního tématu se stalo politické. Covid štěpí českou společnost. Přesně na polovinu se dělí v otázkách povinného nošení roušek i nutnosti potvrzení o bezinfekčnosti pro vstup do různých veřejných prostor.

Článek

Podle 46 procent lidí je v pořádku, že do některých veřejných prostor mohou vstoupit lidé pouze s covid pasem, tedy očkovaní, testovaní nebo ti, co prodělali nejdéle před půl rokem covid-19. Téměř stejně velká skupina je ale přesvědčená o opaku. Vymáhat by podobné opatření stát neměl podle 41 procent dotazovaných.

Vychází to z on-line dotazování agentury G82 na reprezentativním vzorku 300 respondentů od 18 do 65 let. Průzkum si nechala vypracovat expertní skupina Covid a právo, která bude nově radit Ministerstvu zdravotnictví s pandemickou legislativou. Právníci úřadu doporučují vrátit se do normálního legislativního stavu a skončit s vydáváním mimořádných a ochranných opatření. Ministerstvu budou také pomáhat s novelou krizového zákona.

„Na covidu je nejlépe vidět, jak lze do společnosti vnést chaos a nejistotu. Je zřejmé, že se jedná víc o politické téma než o zdravotní. Tento stav je pro politickou scénu velmi výhodný, lze z něj čerpat potenciál jakýmkoli výrokem. Což ostatně vidíme denně,“ komentuje výsledky průzkumu zakladatelka a mluvčí expertní skupiny Covid a právo Daniela Kovářová.

S prokazováním bezinfekčnosti například při vstupu na kulturní a sportovní akce souhlasí hlavně starší věkové kategorie a očkovaní, naopak proti jsou nevakcinovaní, kteří ani nemají v plánu se nechat naočkovat.

Štěpící témata: děti a zvýhodňování očkovaných

Naopak respondenti se shodují na tom, že by očkování mělo zůstat dobrovolné. O tom je přesvědčeno 73 procent lidí. Stejně tak pro 60 procent občanů by povinné očkování bylo nepřípustným zásahem do práv a svobod. S tím souhlasí i část už naočkovaných lidí, kteří se nechali vakcinovat, i když očkování proti covidu-19 příliš nevěří. Většina lidí by rovněž zachovala prezenční výuku na školách i při významném zhoršení epidemické situace.

Přesto zůstává ve společnosti velké množství zásadních témat, na kterých nepanuje žádná shoda. Typickým příkladem je očkování dětí – podle průzkumu G82 s ním 32 procent rodičů souhlasí, 32 procent oslovených je proti a zbytek neví, nebo nechá rozhodnutí přímo na dětech.

Na covidu je nejlépe vidět, jak lze do společnosti vnést chaos a nejistotu. Je zřejmé, že se jedná víc o politické téma než o zdravotní. Tento stav je pro politickou scénu velmi výhodný, lze z něj čerpat potenciál jakýmkoli výrokem.
Daniela Kovářová, právnička, vedoucí expertní skupiny Covid a právo

Společný postoj česká společnost nemá ani ohledně ochrany dýchacích cest ve společných prostorách škol. Podle 39 procent lidí je to potřebné opatření, 45 procent odpovídajících k tomu nevidí důvod a zbytek nemá jasný názor. Respirátory na chodbách podporují především očkovaní a mladí ve věku 18 a 25 let, proti jsou hlavně nevakcinovaní a rodiče dětí.

Rovněž se na dvě poloviny společnost dělí v pohledu na zvýhodňování očkovaných – 45 procent lidí by nechalo cestovat očkované ve veřejné dopravě bez respirátorů, 40 procent je proti. Logicky jsou pro očkovaní a proti neočkovaní. Stejný spor mezi těmito dvěma skupinami panuje i ohledně otázky úhrady testů. Jen 26 procent očkovaných je proti tomu, aby si nevakcinovaní museli platit testování ze svého. Se stejným výrokem ale nesouhlasí 82 procent neočkovaných respondentů.

Reklama

Doporučované