Hlavní obsah

Češi se neumí rozloučit, proto vznikl v Praze Les vzpomínek

Reportáž z Lesa vzpomínek.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Uložení do rakve či zpopelnění – a ve třetině případů žádné poslední rozloučení. Tak nyní vypadají pohřby v Česku. Že je smrt pro Čechy stále velké tabu, o kterém nejenže nechtějí mluvit, ale ani ho nemají tendenci řešit, potvrzuje většina pracovníků v pohřebních službách. Doba a nabídka přitom pokročily i v pohřebnictví.

Článek

Poslední rozloučení se už nemusí nutně odehrávat v chladných a neosobních prostorech krematoria. V nabídce je například unikátní přírodní pohřebiště Les vzpomínek, které před pěti lety založily vysokoškolské studentky poté, co Správu pražských hřbitovů zaujala jejich diplomová práce na téma přírodní hřbitovy.

Krize pohřebních rituálů

„V České republice je velmi patrná krize pohřebních rituálů, která spočívá v tom, že stále více pozůstalých si volí kremaci bez obřadu. My jsme na tuhle situaci chtěli reagovat tím, že vytvoříme místo, které bude méně formální, lidé se tady budou cítit více uvolněně. Budou povzbuzeni mluvit o svém zemřelém, sdílet vzpomínky a vážně oslavovat jeho život,“ vysvětluje správkyně Lesa vzpomínek a jedna ze zakladatelek Blanka Dobešová.

Pozůstalí si pro zemřelého mohou vybrat v prostorách hřbitova v pražských Ďáblicích strom dle přání. V nabídce jsou lípy, javory, ale i starší ovocné stromy. Jméno zemřelého je pak připomenuto na dřevěné cedulce umístěné na kmenu stromu.

„U stromu vždy vykopeme jamku a do té jamky se vsype popel přímo ke kořenům nebo máme ekologické urny z papíru, dělané českými umělci. Na ty se dá malovat a psát a dají se také uložit ke kořenům stromu,“ dodává Dobešová.

Pohřeb může vypadat jako piknik

Poslední rozloučení v Lese vzpomínek vypadají různě, často jsou však velmi komorní. Pozůstalí například zapálí svíčky, zavzpomínají na zemřelého a napíšou vzkaz na papírek, který se pak „posílá“ do nebe zemřelých.

Vše v Lese vzpomínek by se mělo odehrávat v naprostém souladu s přírodou. Proto jsou zde zakázány veškeré umělé materiály jako třeba umělé květiny a svíčky se smí zapalovat jen na vodní hladině, která je k tomu určená.

„Naopak co je tady povoleno a nebývá to úplně běžné ve smutečních síních, je to, že obřad mohou pozůstalí pojmout opravdu osobitě. Mohou si tu udělat piknik. Nebo v minulém roce bylo velmi oblíbené, že lidé připíjeli na život zemřelého jeho oblíbeným vínem,“ vypráví Blanka Dobešová.

Po lese vznikne Zahrada vzpomínek

Nájemné za místo u stromu na deset let se pohybuje mezi 4218 až 5218 korunami podle typu stromu. Kapacita je zde zhruba dva tisíce míst. Po pěti a deseti letech se dá ale popel na stejné místo uložit znovu. Aktuálně je v Lese vzpomínek takto pohřbeno 350 lidí. Podobný projekt – Zahrada vzpomínek – bude ještě tento rok otevřen v Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované