Hlavní obsah

Češi se při stavbě Národního divadla semkli, dnes je to už nepředstavitelné, tvrdí ředitel divadla Burian

Rozhovor s ředitelem Národního divadla Janem Burianem přímo ze střechy zlaté kapličky.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Národní divadlo slaví 150 let od položení základního kamene, lidé si mohou kameny prohlédnout a konají se tu akce pro veřejnost.

Článek

„V dnešní době si těžko představíme, aby se Češi spojili za cokoliv, jsme jako národ rozděleni. Při stavbě Národního divadla to byla chvíle šťastné svornosti,“ tvrdí ředitel Jan Burian. České divadlo je podle něj neuvěřitelně silný fenomén, Česká republika má 10 a půl milionu obyvatel a ročně se prodá 6 a půl milionu vstupenek do divadla! „To je unikátní ve srovnání se zahraničím,“ tvrdí Burian. Položení základního kamene Národního divadla bylo v 19. století obrovskou událostí, zúčastnilo se jí tehdy víc než 100 tisíc lidí. „Praha měla přitom jen 175 tisíc obyvatel, je to stejné, jako kdyby dnes na akci dorazil milion lidí,” tvrdí Jan Burian, který je vystudovaný divadelní režisér a působí také jako profesor na DAMU.

Jaké fámy provázejí vyhoření Národního divadla? Jak se vybírají inscenace? A jak se řídí tak obrovská kulturní instituce? Podívejte se ve Víkendovém rozhovoru Veroniky Jonášové s ředitelem divadla Janem Burianem. Víkendové rozhovory našich moderátorů můžete sledovat každý víkendový den od 10 hodin v Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované