Hlavní obsah

Češi se smiřují s dovolenou doma. Hitem je chalupa s bazénem

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Češi začali plánovat letní dovolenou. Největší zájem je o pronájem chalup a chat na prázdniny.

Reklama

Inzertní portály i cestovní agentury, které nabízejí pronájem chat a chalup, hlásí za poslední týden zvýšený zájem o dovolenou. Jejich provozovatelé se shodují, že lidé začali hromadně plánovat léto v Česku.

Článek

Zavřené hranice i hotely tak donutily Čechy přemýšlet o letní dovolené jinak. Podle nejnovějších dat od zprostředkovatelů ubytování to vypadá, že dovolenou letos většina lidí stráví na chatě, na chalupě, případně v karavanu nebo obytném autě.

„Začátkem března lidé hodně pobyty rušili. Teď se to ale otočilo, zájem je ještě vyšší než v běžném období před nouzovým stavem,“ popsal Seznam Zprávám Petr Vybíral, který provozuje portál e-Chalupy.cz a v nabídce má zhruba devět tisíc nemovitostí k pronájmu.

Jen u nich přibylo za poslední dny třicet objektů. „Nově máme třeba luxusní apartmán v Karlových Varech pro osm osob, který stojí v sezoně 3300 korun za noc. Taková nabídka by se k nám nebýt krize vůbec nedostala a už vůbec ne za tu cenu,“ popisuje Petr Vybíral s tím, že i majitelé - po výpadku Airbnb - zvažují, jak své objekty zhodnotí.

Hitem je chalupa s bazénem

„Největší zájem je o chalupy s bazénem na přelomu července a srpna,“ popisuje Martina Mazánková, která je spolumajitelkou cestovní agentury Česká pohoda. Zprostředkovává pobyty v pětistovce chalup a chat. I ona vnímá oživený zájem zákazníků o dovolenou v tuzemsku, a to po úplném útlumu začátkem března. „Ve chvíli, kdy pan Prymula řekl, že letos dovolená kvůli zavřeným hranicím bude nejspíš doma, lidé začali posílat rezervace,“ řekla.

Také na portálu Slevomat lidé poptávají především roubenky a chaty. Oproti začátku března je tu nárůst o necelých dvacet procent, potvrzuje Ladislav Veselý, ředitel Slevomatu. „Podobnou situaci jsme zažili už před několika lety během takzvané migrační krize. S přílivem uprchlíků se mnoho lidí obávalo jezdit do vybraných zahraničních destinací a úměrně tomu tehdy stoupla poptávka po českých krajích. Letošek nebude výjimkou. I kdyby se hranice otevřely brzo, vzhledem ke zdravotním rizikům v zahraničí je jasné, že mnoho lidí bude preferovat dovolenou u nás,“ vysvětluje Ladislav Veselý.

Vyprodáno, hlásí někteří už teď

Červenec vyprodáno, zní také z půjčovny obytných vozů Blue Rent. „Minulý víkend to začalo, máme už plné kapacity na celý červenec, částečně i srpen,“ řekl Filip Guryča, spolumajitel firmy zaměřující se na prodej, pronájem a servis obytných aut. „Největší zájem je o rodinná auta se dvěma ložnicemi s úložným prostorem, kam dáte kola i nafukovací člun,“ dodává. Na rozdíl od pronájmů ale prodeje aut podle Filipa Guryči v březnu klesly.

Jan Papež, expert na cestovní ruch z Asociace cestovních kanceláří ČR, očekává, že zájem o dovolenou v tuzemsku bude ještě stoupat. Jakmile se začnou uvolňovat opatření spojená s nouzovým stavem. A zákazníky neodradí ani zdražování. „Kdo si je jistý, že svou kapacitu v létě prodá, zvedá ceny,“ řekl Jan Papež Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované