Hlavní obsah

Průzkum: Češi se v karanténě procházejí a brouzdají webem. Nejvíc se bojí o práci

Foto: pixabay.com

Společnost Instant Research se Čechů ptala, jak tráví karanténu a z čeho mají největší obavy.

Reklama

Celá země je už několik dní uzavřena v karanténě, kterou nikdo z nás dosud nezažil. Jak se s ní Češi vyrovnávají a jak tráví volný čas? Velký průzkum společnosti Sazka odhalil, co přesně se nyní děje v českých domácnostech.

Článek

Karanténa se dá přežít různě, ale vzdělávání na špičku nejoblíbenějších činností nepatří.

Přestože skoro 60 procent zaměstnanců dostalo od svých zaměstnavatelů doporučení, jak efektivně pracovat a využít volný čas k rozvoji vlastních znalostí, víc než polovina lidí přiznává, že o rozšiřování vědomostí během karantény nemá zájem.

Přitom pouze desetina oslovených věnuje svůj čas alespoň domácímu cvičení, desetina procvičování cizích jazyků a 12 procent četbě vzdělávací literatury.

Narodí se na podzim více dětí? Spíše ne...

Jedna z otázek byla, kterým z aktivit se v karanténě nyní často věnujete. Na ni odpovědělo, podle zadavatele průzkumu překvapivě, pouhých šest procent dotázaných, že mají v době častějšího pobytu doma více sexu. Mnohem oblíbenější odpovědí bylo spíše věnování se úklidu, četbě nebo sledování různých videí na internetu.

V aktivitách na internetu přitom nejsou v popředí sociální sítě jako běžně, ale 53 procent Čechů vyhledává především aktuální dění a nové zprávy.

Průzkum veřejného mínění SAZKA

Téma: Co Čechům pomáhá v době karantény při práci z domova a jak tráví svůj volný čas.

Průzkum provedla společnost Instant Research.

Celkový počet respondentů: 1090, v celé ČR

Věk: 18–60 let, muži-ženy

Vzhledem k tomu, kolik času nyní ovšem lidé tráví u svých počítačů, zájem o virtuální zábavu stále roste.

„Od zavedení karantény registrujeme zvýšený zájem o online sázení. Na středeční losování Sportky byla například podána třetina sázenek přes internet, průměrně se tento podíl pohybuje okolo pěti procent,“ komentuje Petr Týbl z tiskového oddělení Sazky zvýšenou poptávku ve světě online.

Anketa

Čemu se v karanténě věnujete vy?
Práci
41,6 %
Sportu
4,6 %
Vzdělávání
4,6 %
Péče o děti
16 %
Procházky
7,3 %
Četba a aktuální zprávy
25,9 %
Celkem hlasovalo 937 čtenářů.

Již třetina Čechů pracuje z domova

Zatímco zdravotnická zařízení a obchodní řetězce nyní trpí akutním nedostatkem personálu, zbytek Česka se snaží udržet v chodu alespoň část podniků, na které se dosud nevztahují žádná vládní opatření kvůli omezení činnosti.

Průzkum veřejnosti prokázal, že kdo může, pracuje z domova. Aktuálně je počet zaměstnanců na home office 35 procent. Téměř nikdo si na práci z domácího prostředí nestěžuje, ale jak ukazují další výsledky, až 40 procentům zaměstnanců chybí pravidelný kontakt s kolegy a 26 procent lidí uvádí, že je při práci doma ruší děti a rodina. A tudíž se nemohou dostatečně soustředit.

V čem karanténa děsí český národ

Přestože se celá Česká republika velmi rychle a bez větších problémů dokázala vyrovnat s plošnou karanténou a celou řadou různých omezení, která každým dnem přibývají, i tak jsou lidé stále velmi nervózní.

Kromě toho, že si třetina stěžuje na zvýšení své lenivosti během domácího pobytu, většinu trápí hlavně otázky budoucnosti a možných existenčních problémů. Strach z budoucnosti trápí 39 procent Čechů v karanténě a 31 procent připouští, že se cítí velmi nejistě především kvůli obavám o své zaměstnání.

Reklama

Doporučované