Hlavní obsah

Češi se z historie nepoučili. Komunisté jsou pořád nebezpeční, varuje Jiří Padevět

Rozhovor s Jiřím Padevětem: Už z kraje února jsme s ním mluvili o letošním osmičkovém roku. Co řekl o létech 1918, 1938, 1948 či 1968 – i o naší současnosti?Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Tlustá čára za minulostí se dělat nedá, říká nekompromisně autor historické série Krvavá léta Jiří Padevět.

Článek

Česká společnost na tom není dobře. Traumata, která jsme zažili v posledních 100 letech, stále promlouvají do současnosti. Tak hodnotí kulaté výročí založení státu nakladatel a spisovatel Jiří Padevět.

Rozhovor o tom, jaký v Česku bude osmičkový rok, jsme s ředitelem nakladatelství Academia pořídili už v únoru 2018. Padevět se ve Výzvě Renaty Kalenské zamyslel nejen nad tím, co pro obyvatele republiky znamenala léta 1918, 1938, 1948 či 1968, ale také, co znamená návrat komunistů k moci, který umožnil premiér Andrej Babiš.

„Nevšiml jsem si, že by komunisté změnili ideologii, hlásají stále totéž. Česká společnost musí znovu a znovu slyšet, že totalita je špatně a že vězni byli mláceni do krve. Ani ty rohlíky nebyly levnější,“ uvedl například.

Zaslouží si bratři Mašínové státní vyznamenání? Proč není pro Padevěta současnost demokracií, ale emokracií? Rozhovor s Jiřím Padevětem vám znovu předkládáme, najdete jej v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované