Hlavní obsah

Češi se z Itálie smějí vrátit. Jsou jich tam tisíce

Foto: Profimedia.cz

Na hranicích zavede Česká republika namátkové měření teploty od pondělí.

Reklama

aktualizováno •

Itálie vyhlásila na severu karanténu až pro 16 milionů lidí. Turistům ale umožní návrat do vlasti.

Článek

Tisíce Čechů jsou momentálně v Itálii. Potvrdilo to Ministerstvo zahraničních věcí a Asociace cestovních kanceláří. Po nařízení karantény v severoitalských regionech ale budou moci odjet zpět do vlasti.

Jde především o Lombardii – region, odkud se rozšířil koronavirus také do České republiky – kde žije na 10 milionů lidí a jejíž centrem je Milán a má dvanáct provincií. Kromě toho pak do karantény uzavřela italská vláda dalších 14 provincií, včetně Benátska, Parmy nebo Modeny.

Podrobně o karanténě v Itálii si přečtěte v odkazu níže:

„V Itálii je podle cestovatelského systému DROZD přibližně 899 lidí, které jsme informovali,“ uvedl mluvčí českého Ministerstva zahraničí Michal Dudáš pro Seznam Zprávy.

Asociace cestovních kanceláří pak uvedla, že jen v postižených oblastech, v nichž nyní platí karanténa, jsou tisíce českých turistů.

Z textu nařízení vyplývá, že by jim měl být umožněn návrat do vlasti. „Dekret zavádí povolení vstupu do a ze zón pouze v nejnutnějších případech – v uvedených zónách se mají fyzické osoby vyvarovat všem přesunům při vstupu a výstupu do zón, stejně jako na území těchto teritorií, ledaže by se jednalo o doložené přesuny z pracovních důvodů či v nezbytných zdravotních důvodech. Jsou povoleny návraty do vlastního bydliště,“ píše Ministerstvo zahraničí.

A italské úřady české straně potvrdily, že skutečně turisté mohou uzavřenou oblast opustit, aby zamířili domů.

Po návratu se pak musejí podrobit nařízení českého Ministerstva zdravotnictví. Tedy kontaktovat svého lékaře a nechat si nařídit 14denní karanténu.

Reklama

Související témata:

Doporučované