Hlavní obsah

Češi si budou muset koupit nové set-top boxy. Mobilní data by ale měla zlevnit

Vládní novela zákona o elektronických komunikacích Senátem prošla.

 

Reklama

Senátoři schválili novelu zákona, která má zajistit přechod na nové digitální vysílání.

Článek

Vládní novela zákona o elektronických komunikacích, která řeší přechod na televizní vysílání v novém standardu DVB-T2 a kterou ve středu schválil Senát, by měla Čechy stát podle odhadů pět miliard korun.

Skoro všichni, kdo chtějí přijímat pozemní digitální signál, si totiž budou muset koupit nové televize nebo set-top boxy. Čas bude do 1. února 2021.

Někteří senátoři navrhovali, aby stát občanům na tuto změnu přispěl. Novela však byla v horní komoře Parlamentu schválena tak, jak prošla ve Sněmovně - příspěvek dostanou jenom poskytovatelé pozemního vysílání v čele s Českými radiokomunikacemi. 

Od novely zákona si na druhou stranu politici slibují, že povede k levnějším mobilním službám. Novela má totiž zlepšit postavení zákazníka proti operátorovi a tím pádem přispět k většímu konkurenčnímu boji.

Umožňuje například bezplatně ukončit smlouvu, pokud ji operátor jednostranně změní. Zkracuje dobu na přenos čísla mezi operátory na deset dní. A zakazuje operátorům automaticky prodlužovat úvazky na dobu určitou.

Do novely zákona o elektronických komunikacích se už od začátku projednávání vkládalo hodně nadějí, ale přijetí provázel také lobbing a do poslední chvíle vzrušené debaty zákonodárců.

Teď už stojí přijetí novely v cestě pouze podpis prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Doporučované