Hlavní obsah

Češi si na své investice potřebují sáhnout. Raději volí nemovitosti

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nejistá doba táhne Čechy k investicím. Lidé posílají peníze do nemovitostí, nejbezpečnější komodity. Navzdory krizi způsobené pandemií koronaviru zůstává tuzemský realitní trh prakticky nedotčen.

Článek

Zájem o investice na realitním trhu v současnosti roste. Někteří odborníci v letošním roce čekají dokonce nejvyšší investice do realit a rekordní objem hypoték za posledních několik let. „Zdá se, že nejen lidé v Česku, ale v celé Evropě začínají pro jistotu své finanční prostředky posílat do realit. Na rozdíl od finančních úspor se zhodnotí v čase,“ míní David Krajný, zakladatel a majoritní vlastník českého ReMaxu.

Vůbec největším hitem na českém trhu realit jsou aktuálně menší byty 1+kk a 2+kk, to ale není velkým překvapením. Právě tyto nemovitosti nejčastěji kupují lidé spíš pro investici než pro rodinný život. Vydělávají tak jednoduše na nájmech, které každoročně rostou o jednotky procent.

Výrazně zajímavější je fakt, že v posledních měsících začíná růst zájem také o rodinné bydlení. Lidé se podle realitního experta začínají zajímat jak o větší bytové jednotky, tak o rodinné domy.

ReMax za poslední měsíce eviduje rekordní čísla. I přes to, že letošní duben a květen byl ve znamení desetiprocentního propadu, vše vynahradily červenec se srpnem, kdy realitka zaznamenala rekordní obrat a v meziročním srovnání růst o celou čtvrtinu. Podle šéfa realitky Krajného byl srpen vůbec nejúspěšnějším měsícem v historii firmy na tuzemském trhu.

„Veliký vliv na chuť investovat má v dnešní době nejistota. Pokud je člověk v situaci, že má dostatek financí a řeší, co bude dál, často sáhne právě po nemovitosti,“ souhlasí Daniel Horňák, analytik realitního trhu ze společnosti Bidli.cz.

„Je to investice do hmatatelné komodity, což Češi preferují. Hlavním důvodem je tedy strach a obava z budoucnosti. Lidé jednoduše investují své peníze tam, kde mají pocit, že jim je nikdo nevezme,“ dodává.

Ondřej Šťastný, vedoucí úseku analytiky a komunikace pro developerskou společnost Central Group, trend potvrzuje. „Díky uvolnění limitů i poklesu úrokových sazeb zatím zájem o hypotéky trhá rekordy. Také zájem o nové bydlení je i přes současnou nelehkou situaci stále vysoký. Kromě dostupných hypoték hraje roli i to, že nemovitost lidé berou v podobných dobách jako jistotu,“ vysvětluje. „Za letošní první pololetí se prodalo jen o 100 nových bytů méně než za stejné období loni,“ dodal Šťastný.

Důvodů je ale víc. Vlivným faktorem, který Čechy „postrčil“ k pořízení vlastní nemovitosti, je také zrušení daně z nabytí nemovitých věcí.

Ministerstvo financí si od jejího zrušení slibuje zvýšení dostupnosti bydlení a povzbuzení ochlazeného realitního trhu po epidemii koronaviru.

Daň z nabytí nemovitosti

Činila čtyři procenta z kupní ceny a bylo nutné ji zaplatit do tří měsíců od nabytí nemovitosti.

Podle vládního návrhu její zrušení funguje zpětně od prosince 2019.

Lidé, kteří ji od tohoto období už zaplatili, budou moci žádat o její vrácení.

Stát přijde ročně asi o 13 miliard korun.

Poslední, pro kupce možná nejlákavější pobídkou jsou nízké úroky u hypotečních úvěrů. „V současné době se vyplatí do vlastního bydlení investovat. S ohledem na současné úrokové sazby, které se pohybují kolem dvou procent, splátky vycházejí velmi zajímavě. Může se stát, že člověk zaplatí měsíčně méně za hypotéku než za měsíční nájem,“ říká analytik realitního trhu Daniel Horňák.

I když podle Davida Krajného ani příští měsíce nepřinesou výrazné zdražení úvěrů, je třeba se mít na pozoru. „Ve chvíli, kdy se bude Česko potýkat s ekonomickou krizí, banky budou ohledně razítka na hypotečním úvěru mnohem opatrnější,“ je přesvědčen.

První náznaky můžeme vidět už dnes. Nejistota na pracovním trhu znevýhodňuje některé profese, především z oblasti cestovního ruchu, pohostinství, dálkové i letecké dopravy či automobilového průmyslu, při žádostech o úvěry a obzvlášť pak o hypotéky. Může se stát, že banka jim úvěr poskytnout odmítne.

Počátkem března 2021 pak šéf ReMaxu očekává celkové ochlazení trhu. I když v současné době poptávka významně převyšuje nabídku, za půl roku by mohla být situace jiná. Podle názoru Krajného se dá počítat s tím, že na trhu se objeví reality, které lidé vzhledem k ekonomické krizi nebudou schopni dále splácet. Poptávka po nich naopak ze stejného důvodu klesne. To však neznamená, že by se tyto protipóly vyměnily.

Zdražení nemovitostí nepřijde

I na otázku ohledně vývoje cen má podnikatel odpověď. „Myslím si, že záleží na konkrétním trhu. S jistotou vím, že ceny přestanou růst. V některých oblastech Česka by dokonce mohlo dojít k poklesu. Celkově čekáme významné ochlazení,“ dodává Krajný. Pokud však jde o rodinné bydlení, doporučuje vzít si hypotéku hned. „Může se stát, že podmínky pro získání hypotéky budou mnohem komplikovanější,“ vysvětluje. „Na druhou stranu, pokud jde pouze o investiční příležitost, tam bych osobně ještě chvíli počkal,“ radí.

Vliv na ceny nemovitostí by totiž mohl mít konec moratoria na konci října. „Od listopadu lidé budou muset znovu začít splácet své odložené hypotéky a úvěry. Pokud by určité procento klientů nebylo schopno splácet, je pravděpodobné, že banky v reakci na to úvěry zdraží, protože se budou náhle pohybovat v daleko rizikovějším segmentu,“ doplňuje analytik Horňák.

Aktualizace: v článku jsme vyjasnili pasáž týkající se daně z nabytí nemovitých věcí

Reklama

Doporučované