Hlavní obsah

Češi si neumí zamést před vlastním prahem. Proto volí politiky, jaké máme, tvrdí Stránský

Stránský: Bolševik není v každém, kdo v té době žil. V lidech ale zůstal strach.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jsme národ, který se pořád na něco vymlouvá. Po čtyřech desítkách let komunismu máme zkaženou mysl, hodnotí náladu ve společnosti i politickou situaci glosátor, spisovatel a bývalý politický vězeň Jiří Stránský.

Článek

Když se nedávno předseda SPD Tomio Okamura na sociální síti přihlásil ke své skautské minulosti, mezi skauty to vyvolalo řadu kritických reakcí.

Jiří Stránský jako jeden z mála držitelů nejvyššího skautského vyznamenání - Řádu Stříbrného vlka - trochu paradoxně říká, že ho Okamura svým prohlášením „potěšil“.

„Tím, že to vyslovil, tak vlastně lhal. Všechno, co činí, je proti skautským zásadám,“ říká muž, který si za komunismu prošel pracovními tábory i jáchymovskými uranovými doly.

Autor knihy a seriálu Zdivočelá země o sobě ve Výzvě říká, že je věčný optimista. Je ale také dost kritický. „Naše mysl je stále zkažená. Je to otázka obecného svědomí národa,“ říká ke čtyřicetiletému dědictví komunismu a našemu vyrovnání s minulostí.

Proč v Češích stále zůstává zakořeněný minulý režim? Měli by se skauti víc angažovat v politice, když je to proti jejich zásadám? Jak hodnotí kauzy kolem vrcholných politiků? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované