Hlavní obsah

Češi si přivezli covid z párty v Chorvatsku, říká Maďar. Čísla mluví jinak

Foto: Profimedia.cz

Hideout Festival na pláži Zrće v roce 2012.

Reklama

Chorvatská pláž Zrće na ostrově Pag je známým festivalovým letoviskem, které každoročně hostí velké množství turistů. Nyní je označována za možné ohnisko koronaviru, které zasahuje i Česko. Chorvati se ale brání.

Článek

„Dlouhé řady před diskotékami, stovky návštěvníků natěsnaných na tanečních parketech a hlasité párty. To, co zní jako čas před koronavirem, je zjevně současná realita v Chorvatsku,“ popsala festivalové události na pláži Zrće v červenci německá televize RTL. „Bezpečná vzdálenost, roušky ​​a hygiena jsou minulostí. A to i přesto, že počet infekcí v Chorvatsku v současné době opět prudce roste,“ uvedla televize.

Nyní se festivalová pláž stává tématem také v České republice.

„Ano, už tam byli v červenci i Češi a ano, už z toho máme nakažené v různých částech ČR,“ napsal v pondělí na sociální síť Twitter epidemiolog Rastislav Maďar, který koordinuje epidemiologický tým Ministerstva zdravotnictví.

Prázdná Zrće a nula případů koronaviru

Chorvatští novináři v reakci na reportáž RTL na pláž Zrće na konci července sami vyrazili, aby se na tamní situaci podívali.

„Prázdné kluby, restaurace, bary, prázdná lehátka, prázdné pláže a prázdné parkování. Napočítali jsme přesně 26 aut. Pět švýcarských značek, několik rakouských a pár z Chorvatska,“ píše deník Večernji list.

Momentální návštěvnost v klubech a barech u pláže je zhruba několik stovek lidí denně. Podle chorvatských médií byla dřívější návštěvnost v některých částech sezony až 13 tisíc lidí.

„Při vstupu do klubů se lidem měří teplota a zaznamenávají se údaje každého hosta - jméno, příjmení, telefon - pro případ epidemiologické intervence. Naštěstí na ostrově podle místních obyvatel nebyla v posledních měsících infikována žádná osoba,“ cituje deník chorvatského dýdžeje na pláži Zrće Vedrana Fijoliće.

Podobně hovoří i oficiální chorvatská data o nákaze. Region Ličko-senjska, na jehož hranici se pláž Zrće nachází, eviduje nula aktuálních případů nákazy covid-19. Sousední Zadarska jich pak hlásí aktuálně čtrnáct.

I Maďar připouští, že jeho příspěvek byl především varováním.

„Zrće je velmi vyhlášená oblast nedaleko města Novalja na ostrově Pag. Je to sice místo většinově outdoorové na pláži, ale směřují tam davy lidí. Je to prostě takový prototyp toho, co dnes jako epidemiologové nevidíme rádi, ať už z jakékoliv země, nejenom v České republice. Celý den tam hraje hudba, poměrně blízko sebe tam tančí mladí lidé, samozřejmě se tam konzumuje i nějaký alkohol, takže v rámci prevence se tam nedodržují základní opatření. Poslední, co jsem viděl, počet nakažených byl šest,“ rozvedl svůj příspěvek epidemiolog pro Seznam Zprávy.

„Je to na více místech České republiky, takže se spustilo epidemiologické šetření, a doufáme, že se to nerozroste jako v případě Techtle Mechtle,“ popisuje své obavy Maďar. „V rámci těch šesti případů není jisté, jestli se všichni nakazili v Chorvatsku nebo je tam nějaký místní přenos, ale de facto máme zatím šest lidí v klastru s označením Zrće.“

V celém Chorvatsku se křivka denních případů nově nakažených začala v posledních dnech stáčet zpět dolů. Sedmidenní průměr se momentálně pohybuje na podobné úrovni, jako se v zemi nacházel v dubnu. Ostrov Pag ale na těchto případech nemá podle chorvatských statistiků sebemenší podíl.

Země je na seznamu zemí podle míry rizika nákazy Ministerstva zdravotnictví, neboli takzvaném takzvaném semaforu, zabarvena zeleně. Tedy je vedena jako země s nízkým rizikem nákazy. Červeně je v Evropě zabarvené pouze Rumunsko.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Chorvatsko svítí na semaforu Ministerstva zdravotnictví zeleně.

„V rámci hromadných akcí může dojít k přenosu viru. Nemůžeme říci, že Chorvatsko jako takové je z hlediska covidu nebezpečná země. Případů by muselo být více, což dosud není,“ uvedl v polovině července ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Počet denně potvrzených případů v zemi od té doby ještě dále poklesl.

Je to na různých místech v Česku a šetření probíhá přes místní krajskou hygienickou stanici. Šest případů zase není nějak zásadní číslo, pokud z toho nevznikne nějaký megaklastr, ale jde spíš o princip. Stejně jako není moudré jít do tanečního klubu u nás, tak to samé platí pro zahraničí, navíc když tam jsou lidé z různých zemí Evropy.

Na pondělní tiskové konferenci také hygienička Jarmila Rážová bez dalších podrobností představila jedno z ohnisek, které má být spojeno s párty mladých lidí. Z něj se šíří nákaza do několika regionů. Zda jde o festival na pláži Zrće, ale není zcela jasné.

Reklama

Doporučované