Hlavní obsah

Češi si vylepšují bydlení, v průměru na to potřebují přes milion korun

Foto: Seznam.cz

Objem úvěrů od stavebních spořitelen loni vzrostl o třetinu.

Reklama

Češi si půjčili na rekonstrukce a další stavební akci 68,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 35 procent.

Článek

Zájem o nové smlouvy klesl, ale jinak si pětice stavebních spořitelen na loňský rok stěžovat nemůže. Chuť Čechů vylepšovat si bydlení a také dostatek času kvůli koronakrizi zvedly zájem o úvěry o více než třetinu.

Češi si půjčili na rekonstrukce a další stavební akci 68,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 35 procent.

Téměř překonaný rekord

Asociace českých stavebních spořitelen upozorňuje, že objem úvěrů je srovnatelný s rekordním rokem 2018, jde tedy o druhý nejlepší výsledek za posledních deset let, napsala agentura ČTK.

„Průměrná výše úvěru vylétla vysoko nad hranici jednoho milionu korun,“ uvedl tajemník asociace Jiří Šedivý. V letošním roce očekává podobný vývoj jako loni, a to jak z hlediska nových smluv, tak i v případě úvěrů.

Pokles počtu nových smluv o pouhých pět procent hodnotí asociace vzhledem k lockdownům jako „vynikající výsledek“. „Lidé přirozeně reagují na rostoucí míru nejistoty tím, že častěji volí osvědčené způsoby, jak se do budoucna zaopatřit. Tradičně spoří a také investují do lepšího bydlení,“ uvedl Šedivý.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisejí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Reklama

Doporučované