Hlavní obsah

Češi si začali objednávát drogy přes internet, většinu jich celníci odhalí na pražském letišti

Tisková konference celníků nejen k pašovování drog do Česka.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Celníci v minulém roce zaznamenali vyšší počet případů dovážených drog. Češi si látky objednávají po internetu a nechávají si je posílat poštou.

Článek

Heroin, tablety extáze, listy koky nebo třeba sazenice konopí. Odbor pátrání Generálního ředitelství cel zaznamenal v minulém roce celkem 1511 případů pašování drog do České republiky. Většinou se jedná o malé poštovní zásilky, které zákazníci objednávají na zahraničních serverech.

„V zásilkách se sice nachází pouze malé množství látky, ale objem odbavených a pozitivně detekovaných zásilek rapidně stoupá. Jedná se především o objednávky látek ze zahraničních serverů,“ stojí ve výroční zprávě odboru pátrání celní správy, v jejímž čele stojí bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Většinu drog zadrží celníci na Letišti Václava Havla, přes které putují zásilky České pošty. Češi si zboží čím dál častěji objednávají na darknetu, tedy šifrované části internetu, kde se často prostřednictvím kryptoměn jako je bitcoin dají koupit drogy či zbraně.

„V roce 2017 byly policejním orgánem celní správy na Letišti Václava Havla v Praze-Ruzyni zahájeny úkony trestního řízení v 699 případech, v roce 2018 byly úkony trestního řízení zahájeny již v 796 případech,“ uvedl Šlachta na tiskové konferenci s tím, že za poslední čtyři roky se počet případů zhruba zdvojnásobil.

V minulém roce celníci zadrželi výrazně vyšší množství kokainu, v roce 2018 šlo ve 145 případech o celkem 14,4 kg přímo u pasažérů z Latinské Ameriky. Celkem zadrželi celníci přes 20 kg této látky. Zaznamenali také třeba vyšší počet případů nelegálního dovozu katy jedlé. Žvýkání jejích listů se účinkem na lidské tělo podobá konzumaci amfetaminu. Celníci naopak zaznamenali méně heroinu, amfetaminu nebo LSD.

Celní správa také odhalila zneužívání červeného fosforu pro nelegální výrobu drog. Konkrétně se jednalo o odhalení česko-vietnamské zločinecké skupiny na území ČR, která během tří měsíců nakoupila účelově 156 kg červeného fosforu, ze kterého by bylo možné nelegálně vyrobit celkem 460 kg metamfetaminu.

Jako hlavní úkol pro rok 2019 si celní správa stanovila odhalování trestné činnosti v oblasti internetu a darknetu, naplňování cílů vládní Koncepce boje proti organizovanému zločinu na období let 2018–2023 a posun v oblasti nově připravované národní protidrogové strategie na období let 2019–2027.

Reklama

Doporučované