Hlavní obsah

Dva roky v jedné minutě: Jak Češi postavili dvě obří přehrady v Turecku

Dva roky za jednu minutu. Jak rostla přehrada Alpaslan.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Skupina Energo-Pro miliardáře Jaromíra Tesaře uvádí v Turecku do provozu nové vodní elektrárny. Vznikly kvůli nim dvě obří přehrady. Jen hornina v jedné potřebovala 360 tisíc naložených náklaďáků. Cena? Přes 800 milionů dolarů.

Článek

Největší česká investice do vodní energetiky po roce 1989. Jen není v Česku. Skupina Energo-Pro miliardáře Jaromíra Tesaře splnila potřebné testy a získala povolení pro zahájení provozu dvou nových vodních elektráren Karakurt a Alpaslan 2 v Turecku. Obě elektrárny se tak podařilo připojit do sítě a zahájit komerční provoz.

Zároveň kvůli nim vznikly dvě nové přehrady, na jejichž stavbu Češi dohlíželi. Celková investice přesahuje 800 milionů dolarů a Energo-Pro má koupenou licenci na 49 let. Po tuto dobu budou přehrady i elektrárny v jejich vlastnictví, potom budou převedeny na Turecko. Akce je součástí hladu turecké ekonomiky po nových zdrojích elektřiny. Energo-Pro bude navíc inkasovat výkupní bonus na cenu elektřiny za výrobu z obnovitelných zdrojů.

Jaromír Tesař (47)

Pečlivě si hlídá své soukromí, nedává k dispozici žádnou svou fotografii.

Má rád Turecko, kde kvůli byznysu a stavbě dvou obřích přehrad pravidelně pobývá.

Podnikat začal spolu s Jiřím Krušinou.

Forbes jeho jmění odhaduje na 9,4 miliardy korun.

„Podařilo se nám splnit všechny podmínky pro získání garantovaného dolarového tarifu, který bude platit po dobu prvních deseti let provozu elektráren,“ uvedl výkonný ředitel skupiny Energo-Pro Pavel Váňa s tím, že byly spuštěny první Francisovy turbíny u elektráren Karakurt i Alpaslan 2.

Jak přehrady vznikaly

Nová přehrada s vodní elektrárnou Karakurt je umístěna v povodí řeky Aras. V elektrárně budou instalované tři Francisovy turbíny s celkovým instalovaným výkonem 99,5 MW. První už je nainstalována, další dvě jednotky budou spuštěny v listopadu a v prosinci. Vodní plocha přehrady bude zabírat plochu 14 km2 a sypaná hráz s asfaltovým jádrem dosahuje výšky 137 metrů. Na výstavbu hráze Energo-Pro potřebovalo 6,4 milionu metrů krychlových navezené horniny. Jen pro představu – jde o 360 000 naložených nákladních aut. Na samotné asfaltové jádro se pak spotřebovalo 30 500 kubíků asfaltové směsi.

Ještě mnohem impozantnější nová přehrada s vodní elektrárnou Alpaslan 2 je umístěna na řece Murat. V elektrárně budou instalované 4 Francisovy turbíny s celkovým instalovaným výkonem 280 MW. První jednotka je nainstalovaná, zbývající tři budou spuštěny v prosinci a v únoru. Vodní plocha přehrady bude mít rozlohu 55 km2. Energo-Pro začalo s výstavbou hráze přehrady v září 2018 a dokončilo ji za dva roky. Objem tělesa hráze je 9,05 milionu metrů krychlových. Výstavba probíhala v režimu 24 hodin denně sedm dnů v týdnu a na stavbě se podílelo až 1900 pracovníků.

U obou přehrad Energo-Pro postavilo sypanou hráz s asfaltovým jádrem. „Ukázala se jako nejvhodnější pro místní seizmologické podmínky a také to byla nejrychlejší varianta z pohledu realizace,“ doplňuje Pavel Váňa. Obě sypané hráze jsou svými parametry naprosto unikátní – jen pro srovnání – v Česku je nyní nejvyšší funkční sypaná hráz v Evropě. A to na přehradě Dalešice. Ta je vysoká přesně 100 metrů.

Garantované výkupní ceny v dolarech

Češi na stavbu hodně chvátali. Zapojení elektráren do sítě v tomto roce bylo totiž podmínkou k získání zvýhodněné garantované výkupní ceny elektřiny od ledna 2021. Garance se skládá ze dvou částí – v prvních deseti letech provozu elektráren půjde o částku 73 dolarů za megawatthodinu a navíc v prvních pěti letech bude tento tarif navýšen, neboť turecká vláda stanovila jasné podmínky v případě, že turbína nebo generátor budou vyrobeny v Turecku.

Díky tomu bude Energo-Pro prodávat za 86 dolarů na megawatthodinu u elektrárny Alpaslan 2 a 96 dolarů za megawatthodinu u elektrárny Karakurt. „Když tedy započítáme předpokládanou výrobu elektřiny, mohli bychom jen z nich v prvních pěti letech utržit zhruba 520 milionů dolarů. Alpaslan 2 by měl totiž ročně vyrobit 850 GWh a Karakurt 340 GWh. Samozřejmě, že výhodou je také to, že 10 let budeme mít pevně daný dolarový tarif, to investorům do obnovitelných zdrojů zajišťuje větší jistotu, pokrytí měnového rizika a také umožňuje tyto dlouhodobé infrastrukturní projekty do zelené energetiky financovat,“ říká Pavel Váňa.

Jaromír Tesař veřejně nevystupuje, dává si také pozor, aby do médií neunikla žádná jeho fotka. Pochází ze Svitav z rodiny, která měla k hydroenergetice vždy blízko, dlouho skupinu budoval spolu s Jiřím Krušinou, před čtyřmi lety ho ale vyplatil a podnikání si rozdělili. V současné době, tedy pro připojení obou nových tureckých elektráren, provozuje Energo-Pro 38 vodních elektráren ve čtyřech zemích světa.

Reklama

Doporučované