Hlavní obsah

Blatný jednal s experty, co bude po lockdownu. Obchody určitě neotevřou

Foto: Milan Sommer, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) by se příští pondělí nemělo začít výrazněji rozvolňovat, ačkoliv vláda původně zamýšlela opatření na tři týdny.

Článek

„V tuto chvíli my říkáme, že to je pouze na tři týdny,“ řekl doslova vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) po jednání vlády 26. února. Odpovídal tehdy na otázku, jestli se nově od 1. března uzavřou obchody s dětskou obuví a oblečením.

Jestli je ale něco už po 14 dnech od tohoto jednání vlády jasné, tak to, že se po třech týdnech rozhodně obchody s dětským textilem neotevřou, stejně jako žádné jiné.

„Ani jeden z nás, kdo tam byl, neřekl, že po třech týdnech se budou otevírat obchody, služby nebo cokoliv jiného,“ hájil se dnes Havlíček v rozhovoru pro televizi Prima.

Nedělní slova ministra průmyslu a obchodu a dopravy ale nic nemění na faktech. Jeho vládní kolega a šéf rezortu zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nepočítá s výraznějším rozvolněním od 21. března. V úvahu připadá maximálně rozšíření „rekreační oblasti“, kam se občané mohou vydat. Okresy by ale měly zůstat i nadále uzavřené, rozšířil by se pouze okruh pro volnočasové aktivity. Aktuálně je možné jít na procházku nebo sportovat pouze v katastru obce, kde člověk bydlí.

„Já sám si nyní nic dalšího neumím představit. Právě proto, že ta situace v nemocnicích a v populaci se zastavila a o něco se zlepšuje, ale rozhodně to není taková změna, která by umožňovala zásadní razantní uvolňování dalších opatření,“ popsal v pátek Blatný.

V sobotu o tom jednal také se skupinou odborníků kolem epidemiologa Petra Smejkala. I on si dokáže představit pouze tento typ rozvolnění.

„Je možné maximálně uvažovat o určitých výjimkách. Například aby lidé nemuseli zůstat uzavření v obci, protože hned za ní je hranice okresu,“ popsal Smejkal.

Havlíček: Pomlázku na Velikonoce nepotřebujete

Momentálně mohou být otevřeny jen základní obchody a služby, jako jsou prodejny potravin, drogerie, lékárny, květinářství nebo pohřební služby. Od 1. března se zavřely všechny školy, právě už zmíněné obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, prádelny nebo autoservisy. A neotevřou se minimálně ještě tři týdny.

„Co se týká obchodů, budeme to řešit až po Velikonocích, dříve nemůžeme s ničím počítat,“ dodal Havlíček.

Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy by ale měla vláda veřejnosti prezentovat přesnější plán a možné alternativy, které v návaznosti na epidemickou situaci přicházejí v úvahu.

„Vláda nemá žádnou představu, co bude dál. Vláda má mít scénáře, má s nimi pracovat, má vědět, co bude,“ řekl Fiala v televizi Prima.

Vláda zatím nepočítá ani s tím, že by přijala výjimku na prodej velikonočního zboží v obchodech.

„Zatím jsme o žádných specifických výjimkách neuvažovali. Když zvládneme Velikonoce ještě v tom stavu, který je podobný jako teď, tak to dokážeme přežít. Nehrajeme teď přeci o to, jestli budeme mít pomlázku o Velikonocích,“ dodal Havlíček.

Reklama

Doporučované