Hlavní obsah

Češi unesení v Libanonu si šli pro 40 milionů odškodného, soud žalobu odmítl

Stát podle nich disponoval informacemi, že jim hrozí únos, ale nevaroval je a ani únosu nezabránil.

Reklama

Článek

U Obvodního soudu pro Prahu 1 ožil dva a půl roku starý příběh několika Čechů, kteří byli v létě 2015 uneseni v Libanonu a pak sedm měsíců drženi únosci.

Unesení, v jejichž skupině byl podle všeho i příslušník vojenské tajné služby, jsou přesvědčeni, že stát mohl únosu zabránit.

Požadují odškodné ve výši 40 milionů korun, jejich žalobu však v úterý soud v plném rozsahu zamítl.

Konstatoval, že pro odškodnění není žádný důvod.

Unesení muži se snažili soud přesvědčit, že Česká republika je za jejich únos spoluzodpovědná a mohla mu zabránit. Argumentovali mimo jiné tím, že české tajné služby v té době jednaly se svými libanonskými kolegy. A jako argument použili i přítomnost pracovníka vojenské tajné služby v unesené výpravě.

Soud ale možnou spoluvinu českého státu označil za pouhé spekulace. Naopak uvedl, že stejně by se dalo spekulovat o tom, že sama skupina svou cestou do nebezpečné oblasti vystavila Českou republiku riziku vydírání.

Video: Vyjádření jednoho z unesených

Vyjádření jednoho z unesených Čechů, tlumočníka Adama Homsiho.

Žalobu podali společně čtyři muži: advokát Jan Švarc, tlumočník Adam Homsi a reportéři jindřichohradecké televize Pavel Kofroň a Miroslav Dobeš.

Uvedená čtveřice jela v létě 2015 natáčet do Libanonu. Advokát Švarc tehdy zastupoval Libanonce Alího Fajáda, který byl v českém vězení kvůli obchodu se zbraněmi a o jehož vydání usilovaly americké úřady.

Cestu zorganizoval advokát Švarc a reportéři s ním cestovali s příslibem, že se o Fajádovi dozví více. Při cestě libanonským údolím Bikáa však byla skupina unesena. A to včetně vojáka Martina Psíka, který podle dostupných informací pracoval pro vojenskou tajnou službu.

Video: Unesení přišli k soudu

Čtveřice mužů v úterý dorazila k soudu.

Únosci Čechy propustili až po sedmi měsících na začátku února 2016, a to ve stejný den, kdy Česká republika vydala Alího Fajáda do Libanonu a ne do Spojených států.

Letadlo do Prahy s Čechy z Blízkého východu se s druhým strojem dopravujícím opačným směrem Fajáda míjelo přibližně v polovině cesty nad Srbskem. Že by šlo o naplánovanou výměnu, však české úřady oficiálně popřely.

Vysvobození Češi po návratu požadovali po státu náhradu škody. K požadavku se nepřidal jen voják Psík. Podle unesených stát disponoval informacemi, že jim hrozí únos, ale nevaroval je a ani únosu nezabránil. To stát popírá a náhradu odmítl vyplatit. Proto se pak unesení obrátili na soud.

Žalobu, jak už víme neúspěšnou, podali na celkem pět ministerstev. Konkrétně jde o resorty financí, obrany, vnitra, spravedlnosti a zahraničních věcí.

Video: Proč šli unesení k soudu

Češi unesení v Libanonu se soudí se státem.Video: Hanuš Hanslík

Reklama

Související témata:

Doporučované