Hlavní obsah

Češi už přispěli 150 milionů. A suma roste každou minutou

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Následky tornáda na jižní Moravě.

Reklama

aktualizováno •

Na účtech a sbírkách na pomoc lidem postiženým tornádem se v průběhu prvních hodin od jejich vyhlášení sešlo už přes 150 milionů korun.

Článek

Informovali o tom zástupci jednotlivých organizací a charit, které peníze vybírají. Suma už bude v tuto chvíli jistě mnohem vyšší, lidé totiž každou minutou posílají další stovky tisíc korun.

Zatím nejvyšší vybranou částku hlásí Nadace Via, kde se k 20. hodině vyšplhala vybraná částka na více než 100 milionů korun, zatím přispělo přes 90 tisíc lidí a částka stále roste. Nejvíce částka rosta v pátek dopoledne, kdy se v médiích začínaly objevovat fotky zkázy za denního světla. Každou minutu tam přibýval půlmilion a přispívající téměř zahltili servery.

Podle organizátorů mají jít peníze přímo do zasažených obcí. „Momentálně koordinujeme s ostatními neziskovkami a krizovým štábem pomoc tak, aby byla co nejúčinnější. Jsme připraveni odeslat pomoc okamžitě,“ napsali v pátek odpoledne. Internetová sbírka Donio už vybrala půl druhého milionu.

Diecézní charita Brno, jež byla mezi prvními, kteří vyhlásili veřejné sbírky, měla k pátečnímu večeru vybráno přes 50 milionů korun.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Diakonie Českobratrské církve evangelické hlásila v pátek odpoledne vybraných 4,5 milionu korun, další peníze stále přibývají. „Roste to každou hodinu zhruba o milion. Zajímavostí je, že skoro 750 tisíc nám poslala maďarská vláda. Vůbec nevím, jak na nás přišli, nemáme tam žádné kontakty,“ podivoval se mluvčí Diakonie Ivo Mareš.

Za první čtyři hodiny existence sbírky vybrala hodně i organizace Člověk v tísni, přišlo 15 milionů korun. „A stále se to zrychluje,“ uvedl mluvčí organizace Tomáš Urban, který věří, že vybraná částka, která má pomáhat přímo na místě, bude narůstat i v příštích dnech. „Velký zájem je pro nás překvapením,“ dodal.

Infolinka pro poptávku i nabídku pomoci

Jihomoravský kraj zřídil infolinku, na které je možné poptávat i nabízet pomoc. Krizová linka 800 129 921 bude v nepřetržitém provozu i během nadcházejícího víkendu.

O překvapení z rychlého nárůst částky na kontě hovoří i prezident Českého červeného kříže Marek Jukl. ČČK v prvních hodinách vybral 17 milionů korun. „Překvapilo nás to, sbírka byla spuštěna teprve dneska,“ řekl. Velkou solidaritu přisuzuje tomu, že tornádo a jeho ničivost lidi překvapila. „Myslím, že je to dáno tím, že tornádo je v Česku něco nového, výjimečného. Na to lidé reagují. Viděli jsme to třeba u prvních povodní na Moravě. Další povodně už brali jako něco, co se bohužel stává,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Doporučované