Hlavní obsah

Češi v Praze vypískali Orbána, všímají si maďarská média

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Premiéři Viktor Orbán a Andrej Babiš v české Státní opeře.

Reklama

Pískot a protesty si v neděli v Praze vyslechl maďarský premiér Viktor Orbán. To je jedno z témat, kterému se věnuje pondělní Středoevropský deník Seznamu. Dalšími je slovenské rozhodování o stažení vojsk z Iráku nebo kybernetický útok na rakouské ministerstvo zahraničních věcí.

Článek

Pískot na Orbána před operou

„Ano Evropě, ne nacionalismu,” stálo na jednom z transparentů, který v neděli „vítal” v Praze maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten se společně se svou dcerou zúčastnil slavnostního znovuotevření zrekonstruované budovy Státní opery. Protest proti autoritářské Orbánově politice uspořádaly organizace Pulse of Europe, Kaputin a Rebelové.

Pískotu na Orbána si všimla maďarská verze Euronews i server Népszava. Ten o českém premiérovi Andreji Babišovi, který Orbána do Opery pozval, píše jako o „nepříliš populárním”. „Jeho vládu obklopují korupční skandály,” píše také server a kromě údajného zneužití peněz z evropských fondů zmiňuje i Babišovu spolupráci s StB. Népszava také podotýká, že na videu zveřejněném na Orbánových sociálních sítích pískot při příjezdu do Prahy nahradila operní hudba.

Orbánova vláda loni v prosinci prosadila novelu, která jí umožňuje upevnit kontrolu nad spolufinancováním nezávislých divadelních scén v zemi, řada liberálních budapešťských divadel závislých na příspěvcích od státu se tak obává o svou existenci a uměleckou svobodu. Maďarská média poukázala na to, že protesty umělců proti novému zákonu podpořilo v prohlášení i české Národní divadlo, jehož součástí je i opravená Státní opera.

Rakousko pod útokem

Už druhým dnem pokračuje kybernetický útok na servery rakouského ministerstva zahraničních věcí. Zatím není jasné, zda při útoku došlo ke krádeži dat. Web ministerstva není ovlivněn, zasaženy jsou ale vnitřní systémy. Odborníci z ministerstva vnitra pokračují v protiopatření. Podle agentury APA lze kvůli závažnosti útoku předpokládat, že za ním stojí cizí stát. Média spekulovala o Rusku, to se ale zatím nepotvrdilo.

Duda řeší Írán i Putina

Polský prezident Andrzej Duda svolal kvůli situaci na Blízkém východě schůzi kabinetní rady. Jde o jednání ministrů pod vedením hlavy státu. Bude se řešit eskalace situace v Íránu a Iráku po americké likvidaci Kásima Solejmáního. Duda v neděli ve vládní televizi uvedl, že Polsko má s Íránem dobré vztahy. Dodal také, že pokud to bude Irák požadovat, Polsko stáhne ze země svůj kontingent.

Tématem jednání bude i polský postup po výrocích ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten Polsko před Vánocemi označil za viníka druhé světové války. Duda se rozmýšlí, zda přijme pozvání na izraelskou připomínku holokaustu v Jad Vašem. Vystupovat tam má totiž i Putin.

Prohra chorvatské prezidentky

Prezidenta Dudy se tak trochu týká i zpráva z Chorvatska. Dosavadní prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová v neděli prohrála druhé kolo prezidentských voleb. Porazil ji sociálnědemokratický expremiér Zoran Milanović. Kampani dominoval nacionalismus a téma válečných zločinů i hrubé chyby kandidátů.

Grabarová Kitarovičová patřila dosud k hlavním spojencům polského prezidenta, podporovala totiž jeho vlajkové téma Trojmoří, tedy polské představy spolupráce států v prostoru mezi Baltským, Jaderským a Černým mořem. Iniciativa částečně navazuje na Mezimoří, předválečnou myšlenku polské dominance ve východní Evropě. Grabarová Kitarovičová o Trojmoří řekla, že je „území mezi Jaderským, Baltským a Černým mořem mízou Evropy“.

Foto: Profimedia.cz

Kolinda Grabarová Kitarovičová a Andrzej Duda na snímku z roku 2018.

Spor o instalaci

Policie v Berlíně zastavila aktivisty, kteří se pokoušeli odstranit umělecké dílo. Jde o sloup, který má údajně obsahovat urnu s popelem obětí holokaustu. V prosinci ho nedaleko budovy Bundestagu umístili umělci z radikální levicové skupiny Centrum pro politickou krásu (Zentrum für politische Schönheit, CPK). Instalace vzbudila odpor židovských organizací, podle židovské tradice je totiž hýbání s ostatky neuctivé. Úřady už v prosinci nařídily CPK sloup odstranit, skupina, která je známá kontroverzními počiny, se proti rozhodnutí odvolala.

Foto: Profimedia.cz

Zásah policie v Berlíně.

Slováci zůstanou v Iráku

Situace na Blízkém východě je i tématem předvolební slovenské politiky. Kvůli zabití Solejmáního v neděli zasedala slovenská bezpečnostní rada. Rozhodla o tom, že sedmero slovenských vojáků, kteří působí na misi v Iráku, se zatím stahovat nebude. „Tak, jak jsme se společně s vojáky jiných národů do této mise zapojili, musíme postupovat i v rámci dalších kroků,” řekl premiér Peter Pellegrini.

Ke stažení vojáků vyzval v sobotu předseda koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko. „Je typické, že se Peter Pellegrini vždy zachová jako zbabělec a alibista. Vyzývám ho, aby vláda bezodkladně konala,” napsal Danko na Facebooku. Pellegrinimu vzkázal, aby se „zachoval jako chlap”. Podle premiéra obsah Dankova sdělení odpovídá noční hodině, ve které vznikl.

Reklama

Související témata:

Doporučované