Hlavní obsah

Češi vložili peníze do firmy, která testuje koronavirus jako žádná jiná

Rozhovor s Petrem Šrámkem z Longevitytech.fund.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pandemie COVID-19 má dramatický průběh a bezprecedentní ekonomické dopady. Vědecké týmy po celém světě hledají cesty k vyřešení situace. Mezi ně se řadí i britská firma AgeCurve, která na svůj rozvoj získala i český kapitál.

Článek

AgeCurve založili vědci zabývající se výzkumem a měřením procesů stárnutí. Lidem se stárnutí jeví jako přirozená věc, ale aktuální výzkum ukazuje, že spíše spadá do kategorie nemocí. A nemoci lze léčit. Doufejme, že to co nejdříve bude platit i o pandemii koronaviru.

„Stárne i náš imunitní systém a to se projevuje mimo jiné i při dopadech aktuální epidemie koronaviru a v tragických následcích pro starší populaci. Mladá firma AgeCurve z britské Cambridge je schopna zjišťovat specifické proteiny či skupiny peptidů z našich slin. Díky tomu vědí, jaké z nich odpovídají přítomnosti koronaviru či jiných druhů onemocnění,“ vysvětluje Petr Šrámek, jehož fond do společnosti investoval.

„Na rozdíl od rychlých testů na protilátky jde o velmi přesný test, který dokáže zjistit i jiné příčiny příznaků, pokud nejde o koronavirus, a zároveň je schopen vyhodnotit účinnost našeho imunitního systému, a tedy i možnosti vhodných protiopatření,“ popisuje systém testování Šrámek a dodává, že test společnosti AgeCurve bude velmi užitečný v dalších fázích epidemie, kdy už nepůjde o rychlost, ale spíše o kvalitu vyšetření a prevenci.

Petr Šrámek

Český podnikatel s 30 lety zkušeností s budováním high-tech start-upů a influencer v oblasti umělé inteligence. Je spoluzakladatelem AI Startup Incubatoru a Platformy umělé inteligence při Svazu průmyslu České republiky a české soutěže AI Awards. Od roku 2018 zastupuje jako senátor Českou republiku v organizaci World Business Angels Investment Forum a spolupracuje se Singularity University. Založil fond soukromého kapitálu Longevitytech.fund.

Je známo, že COVID-19 má horší průběh u starších či oslabených lidí. A není proto až takovým překvapením, že vědci z britského start-upu objevili zajímavou souvislost. Následky onemocnění COVID-19 se mohou dostavit i s několikaletým zpožděním.

Je tedy velice důležité vědět, zda jsme opravdu dané onemocnění prodělali, i když třeba bez příznaků, a v jakém stavu je náš imunitní systém. Následně lze využít vhodných doporučení a předejít komplikacím.

„Ve světě se této oblasti říká longevity a v podstatě jde o snahu prodloužit aktivní a zdravý lidský věk. Protože se vědecký pokrok v této oblasti v posledních letech zásadně zrychlil, vznikl původem český investiční fond Longevitytech.fund a firma AgeCurve je naší první investicí,“ poznamenává Šrámek, jehož společnost se zaměřuje na firmy, které se zabývají špičkovými technologiemi v oblasti prodlužování lidského věku.

Musíme lépe připravit naši imunitu

„Epidemiím zabránit nelze, nicméně lze daleko lépe připravit naši kondici a imunitní systém. Představte si, že současný sedmdesátník je onemocněním COVID-19 velmi ohrožen. Ale využitím již nyní známých postupů a přípravků by mohl být v biologickém věku padesátníka, který onemocnění přečká bez větších následků,“ vysvětluje Petr Šrámek.

Nejde však jen o epidemie, ale o celý zdravotnický systém. Šrámek říká, že pokud do něj nezasáhneme, nebude schopen postupné stárnutí populace zvládat. Přitom je prý reálné pozastavit stárnutí populace o 10 až 15 let.

Reklama

Doporučované