Hlavní obsah

Češi vykoupili z lékáren roušky, obávají se koronaviru

Foto: Reuters

Lidé v Česku vykoupili z lékáren roušky.

Reklama

Víkend přinesl do Česka paniku. Lékárenské sítě potvrdily enormní růst poptávky po rouškách a antibakteriálních gelech. Spotřebitelé se začínají chránit před nebezpečným koronavirem z Číny.

Článek

Nebezpečný koronavirus se postupně šíří napříč kontinenty. Objevil se už v Thajsku, na Tchaj-wanu, v Japonsku, Jižní Koreji, Vietnamu, Singapuru, Malajsii, Nepálu, USA, Francii, Kanadě, Saúdské Arábii a v Austrálii. Nakažení i mrtví ale nejrychleji přibývají v Číně. Tamní zdravotnická komise informovala, že za 24 hodin přibylo 769 nakažených.

Na rychle se šířící nákazu zareagovali také spotřebitelé v České republice. Podle informací lékárenských řetězců rostly prodeje roušek – řečí odborníků ústenek – během víkendu raketovým tempem.

„Na e-shopu Pilulka.cz i v kamenných lékárnách zaznamenáváme v posledních dnech extrémní poptávku po rouškách. Za víkend máme na e-shopu téměř 2 500 objednávek na roušky/ústenky a velmi rychle roste zájem i o antibakteriální gely. V kamenných lékárnách je situace stejná. Nejčastěji se jedná o objednávky koncových spotřebitelů,“ řekla Seznam Zprávám specialistka Kateřina Schotliová ze sítě lékáren Pilulka.cz.

Koronavirus: online zpravodajství

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová v pondělí ráno zaslala letišti v Praze nařízení, podle kterého by se měly chovat posádky všech letadel přilétajících na ruzyňské letiště. Další opatření v Česku ZDE

Dění kolem koronaviru sledujeme online:

Extrémní nárůst prodeje roušek překvapil také lékárny Dr. Max. Mluvčí společnosti Michal Petrov uvádí, že firma na svém e-shopu jen přes víkend zaznamenala 70násobný zájem o roušky. „V současnosti je na našem e-shopu není možné zakoupit,“ řekl Seznam Zprávám. Aktuální informace o kamenných prodejnách nesdělil.

Vysokou poptávku však za Českou lékárnickou komoru potvrdila Lenka Karlíková. „Lékárníci v posledních dnech zaznamenávají zvýšení zájem o roušky a antibakteriální gely. Jejich vyšší prodej však nemusí nutně souviset jen s koronavirem, ale obecně se sezónou akutních respiračních onemocnění,“ sdělila.

Lékař David Řezáč z Kliniky infekčních nemocí 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v rámci ochrany před onemocněním zdůraznil nošení ústní roušky a důkladnou hygienu rukou, na což v tiskové zprávě apelovali také lékárníci.

Ministři a zástupci bezpečnostních složek státu jednají na Úřadu vlády o připravenosti na případné rozšíření nákazy koronavirem z Číny. Na programu mají být dosavadní opatření i plán pro případné šíření onemocnění.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch informoval, že na letišti v Ruzyni začali cíleně vyhledávat pasažéry, kteří vykazují symptomy podobné koronaviru. Cestujícím je určena také informační kampaň. Pro lety z Číny byly vyčleněny dva speciální vchody, které se budou pravidelně dezinfikovat. „To je současný stav, ten se může změnit v řádu dní, pokud skutečně Světová zdravotnická organizace přistoupí na vyhlášení stavu zdravotní nouze, tak ta opatření mohou být mnohem zásadnější,“ uvedl ministr.

Každou minutu nová objednávka

Předseda Asociace nanotechnologického průmyslu České republiky Jiří Kůs okomentoval situaci na internetovém obchodním portálu nanoSpace, který sdružuje české nanotechnologické firmy. „Počet návštěv aktuálně překročil čtrnáctinásobek průměrné denní návštěvnosti a stále roste. Prakticky každou minutu včetně nočních hodin přicházejí nové objednávky antivirových ústenek, šátků a respirátorů. Lidé posílají své dotazy k účinnosti a použití těchto produktů i přes sociální sítě, začínají se objevovat i dotazy a objednávky z blízkého zahraničí, například ze Slovenska a Polska,“ sdělil Kůs.

Ochrání vás běžná ústenka?

„Běžná ústenka, někdy obecně pojmenovaná jako rouška, je primárně určena k ochraně okolí před nakaženým uživatelem. Nejčastěji používané ústenky zpravidla netěsní na obličeji. Tím při nádechu dochází k podsávání okolního vzduchu kolem ústenky a k možnému přenosu nákazy,“ objasňuje jednatelka brněnské nanotechnologické firmy Respilon Jana Zimová.

To potvrzuje za lékárnickou komoru i Karlíková: „Zdravého jedince rouška před infekcí koronavirem neochrání, k tomu je nutný respirátor. Roušky jsou vhodné pro nemocné a nakažené, aby infekci dále nešířili,“ vysvětlila.

Respilon proto doporučuje užívání ústenek s nanovlákennými filtry. Zimová tvrdí, že s nimi je spotřebitel v bezpečí. „Konstrukce našich ústenek a respirátorů s nanovlákny zajišťuje uživatelské pohodlí a současně dostatečnou těsnost,“ podotýká.

Společnost Respilon, která vyvíjí ústenky a respirátory, působí zejména v Česku. Jak vývoj, tak výroba nanovlákenných filtrů se odehrává v tuzemsku. Finální výrobky se však kompletují v Číně, která je jedním z jejich největších odběratelů. Výrobní kapacita Respilonu je 150 tisíc nanotechnologických ústenek a respirátorů denně.

Odběratelé z celého světa za poslední týden poptávají pět milionů nových nanotechnologických ústenek a respirátorů. Tuto poptávce ale Respilon momentálně nezvládá. Týden před čínským Novým rokem odešla většina skladových zásob respirátorů na Filipíny, kde se lidé chtějí chránit před vzduchem znečištěným po nedávné erupci sopky Taal.

V Evropě má Respilon v současnosti ve skladech 150 tisíc ústenek a respirátorů. Pro potřeby českých uživatelů bude v následujících dvou týdnech k dispozici 10 tisíc kusů.

Reklama

Související témata:

Doporučované