Hlavní obsah

Češi vymysleli nové testy na covid-19, stačil by výtěr z úst

Rozhovor s Peterem Bauerem, ředitelem biotechnologické společnosti Bioinova o nových testech na covid-19.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká biotechnologická firma Bioinova dokončila nové testovací sady na covid-19. Používání testů povolil Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Článek

Jde o další českou stopu v boji s koronavirem. Společnost Bioinova začala vyrábět odběrovou soupravu, kterou je možné využít nejen pro odběr z nosohltanu, ale také z úst nebo slin. Testy díky tomu mají být rychlejší, levnější i šetrnější pro pacienty.

„Test se jmenuje Bi-Cov. To naznačuje, že má dvojí možné použití, jednak pro výtěr z nosohltanu, ale také z ústní dutiny, případně nasátí slin z úst,“ popsal ve studiu SZ Byznys Peter Bauer, ředitel Bioinovy.

Testy už používají první laboratoře, mimo jiné v pražské Nemocnici Na Homolce.

Testovací sada se skládá z odběrové štětičky a malé zkumavky s průhledným roztokem. Tyčinka po odběru zůstává ve zkumavce a takto míří do laboratoře na klasický PCR test. Hned po odběru začíná izolace virové RNA. Když v laboratoři zkumavku otevřou, můžou ihned přistoupit k PCR testu.

K obsahu roztoku nechce Bioinova sdělovat žádné další podrobnosti. „Ten roztok je naše ‚zlato‘, které jsme vytvořili. Necháme si jej v nejbližší době patentovat,“ řekl Peter Bauer.

Bioinova

Česká biotechnologická společnost se sídlem v Praze.

Zaměřuje se na výzkum a vývoj moderní buněčné terapie.

Vznikla v roce 2008 jako spin-off Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

Od roku 2016 je v soukromých rukou. Jejími majiteli jsou Hakel, s. r. o., Finep Innovation, a. s., Finep Holding SE, ABP Holding a. s. a Peter Bauer, který je zároveň jejím ředitelem.

Výsledky klinické studie, kterou prováděli ve spolupráci s nemocnicí v Novém Jičíně, prokázaly, že roztok odhalil o třicet procent více pozitivních pacientů než po klasickém odběru. Podle ředitele nehraje roli, zda je vzorek odebraný z nosohltanu nebo úst. Pro nemocné tak může představovat naději, že by se v budoucnu mohli vyhnout nepříjemným odběrům nosem.

Výroba začala v těchto dnech v Praze a také v Brně. Firma plánuje poslat na trh 50 tisíc kusů souprav týdně.

Celý rozhovor s Peterem Bauerem najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované