Hlavní obsah

Češi za 36 hodin vymysleli, jak zachránit nábytek za miliardy

Rozhovor s Tobiášem Vybíralem z Unicorn Hackers.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mladí Češi vymysleli způsob, jak prodloužit životnost nábytku Ikea. Jejich aplikace vyhrála největší „zelenou“ inovační soutěž v Evropě Greenhack.

Článek

Ztracený nebo rozbitý díl nábytku by do budoucna nemusel znamenat, že židle nebo stůl skončí v popelnici. Čtyři hackeři z týmu Unicorn Hackers během 36 hodin vytvořili aplikaci, která pomůže nábytku najít nové využití.

Pracovali s nábytkem populárního severského výrobce. Aplikace nabízí možnost sehnat náhradní díl přímo v prodejně, nebo nabídne, po čem se ptát v nejbližším železářství. A pokud by chyběla plastová součástka, aplikace nabízí návod, jak ji získat z 3D tiskárny.

„Nábytek je něco, co má každý z nás doma, co si dokáže představit a zároveň něco, co nás provází relativně dlouhou část života. A my jsme se rozhodli, že má smysl snažit se životnost nábytku prodloužit,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys Tobiáš Vybíral, vedoucí vítězného týmu Unicorn Hackers.

„A když ne třeba náš život, tak život někoho jiného s kouskem, který my máme doma a který už nám přestal sloužit.“ Aplikace totiž nabízí i možnost nepotřebný nábytek prodat.

„Překvapilo mě, v jak krátkém čase dokázali Unicorn Hackers přinést tak inovativní řešení, které má potenciál k použití v praxi. Sice nemůžeme řešení ihned plně implementovat, ale dává nám skvělou inspiraci, jak více zapojit našeho zákazníka do inovativních řešení,“ řekl Daniel Frühauf za společnost IKEA.

„Věříme, že systém bude použitelný i pro jiné výrobce. Aktuálně není naším cílem založit firmu, ale spíš bychom chtěli být u vzniku podobných iniciativ v rámci jednotlivých firem, když to budou zavádět u sebe,“ popsal Vybíral z Unicorn Hackers.

Evropského hackathonu se účastnil rekordní počet hackerů, celkem 200 nejen z Česka, ale i dalších zemí. Vybrat si mohli z 11 výzev, které se týkaly globálních problémů, například změn klimatu, nadměrné spotřeby nebo nezodpovědné výroby. Vítězové získali prémii 2500 eur.

Reklama

Doporučované