Hlavní obsah

Češi začínají ekonomice věřit. Ale firmy v průmyslu pro to nevidí důvod

Reklama

Důvěra v českou ekonomiku v září vzrostla o 3,9 bodu na 90,9 bodu. Růst důvěry tak zrychlil proti srpnu, kdy se zvýšila pouze nepatrně o 0,3 bodu.

Článek

Důvěra v českou ekonomiku v září vzrostla o 3,9 bodu na 90,9 bodu. Růst důvěry tak zrychlil proti srpnu, kdy se zvýšila pouze nepatrně o 0,3 bodu. Český statistický úřad ale upozornil, že aktuální průzkum trval jen do 17. září a nová opatření proti koronaviru i samotné zhoršení epidemiologické situace tak zachytil jen částečně.

Mezi podnikateli vzrostla důvěra o čtyři body na 89,5 bodu. Vyšší byla důvěra podnikatelů ve stavebnictví, obchodu i službách, naopak o bod klesla v průmyslu.

„Podnikatelé v průmyslu jsou stále poměrně opatrní při hodnocení stávající celkové poptávky i v očekáváních výrobní činnosti pro nadcházející tři měsíce,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

„V průmyslu dál pokračuje pokles důvěry. Podnikatelé nejenže nemají potřebné zakázky, ale čekají ještě další pokles výroby v příštích měsících,“ upozornil analytik společnosti Natland Petr Bartoň. A dodal, že většina dat pochází z období před vyhlášením dalších restriktivních opatření, reálná situace je tak podle něj ještě horší.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku v září vzrostla o 3,2 bodu na 97,6 bodu. „Spotřebitelé se v září ve srovnání s předešlým měsícem méně obávali zhoršení své finanční situace. Současně ale chtějí více spořit, což koresponduje s jejich přetrvávajícími obavami ze zvýšení nezaměstnanosti a růstu cen,“ dodal Obst.

V meziročním srovnání je důvěra v českou ekonomiku stále výrazně nižší. Souhrnný indikátor byl loni v září 99,9 bodu. Mezi spotřebiteli dosáhla tehdy důvěra 108,3 bodu, v případě podnikatelů to bylo 98,2 bodu.

Souhrnný indikátor důvěry se zhruba od podzimu roku 2014 do začátku letošního roku držel kolem 100 bodů. Od letošního ledna začal mírně klesat. V březnu se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem následované preventivními opatřeními vlády proti šíření viru, která zahrnovala uzavření restaurací, kin či obchodů i omezení cestování. Důvěra v ekonomiku se v dubnu propadla pod 80 bodů, kde byla naposledy během ekonomické krize v roce 2009.

Reklama

Doporučované